Svet
26 ogledov

V Ikei bodo umaknili mesne kroglice

mesne kroglice Shutterstock
Češke oblasti so nedeklarirano konjsko meso odkrile v zamrznjenih mesnih kroglicah "köttbullar" trgovske verige s pohištvom Ikea. Iz Ikee so sporočili, da bodo sporni proizvod umaknili s polic svojih trgovin v skupaj 14 državah.

Kot je sporočil tiskovni predstavnik češkega veterinarskega urada Josef Duben, so laboratorijske analize konjsko DNK odkrile v kilogramskem pakiranju zamrznjenih mesnih kroglic v podružnice Ikee v Brnu. Gre za na Švedskem proizveden izdelek z rokom uporabe 22. 1. 2014.

Oblasti so od Ikee zahtevale, naj ta proizvod nemudoma odstrani s polic, prek sistema hitrega obveščanja RASFF pa so o odkritju obvestile tudi preostale članice EU. Na Češkem so sicer konjsko mesto odkrili tudi v pošiljki govejega mesa iz Poljske nekega drugega trgovca.

"Zadevo jemljejo zelo resno"

Ikea je po odkritju na Češkem sporočila, da je ustavila prodajo mesnih kroglic v svojih 17 trgovinah na Švedskem. Zatem pa so v podjetju sporočili, da sporni proizvod umikajo s polic svojih trgovin na Češkem, Slovaškem, Madžarskem, v Franciji, Veliki Britaniji, na Portugalskem, v Italiji, na Nizozemskem, v Belgiji, Španiji, na Cipru, v Grčiji in na Irskem.

Kot je dodala tiskovna predstavnica Ikee Ylva Magnusson, zadevo jemljejo zelo resno.

Poostren nadzor v Sparu

Zadevo zelo resno jemljejo tudi v Sparu Slovenija, kjer so pred nekaj dnevi odkrili, da njihovi tortelini vsebujejo konjsko meso. V Sparu so zato že sprožili dodatne varnostne ukrepe in poostrili nadzor, poleg tega pa so radikalno povečali število analiz ter testiranj, so sporočili.

Omenjene torteline, ki bi morali vsebovati zgolj goveje meso, so v Sparu po objavi rezultatov analiz nemudoma umaknili iz prodaje, kupcem pa se zaradi neskladne deklaracije izdelka tudi opravičujejo.

Pred nekaj dnevi je nemški minister za razvoj Dirk Niebel precej razburil javnost, ko je dejal, naj hrano, v kateri je poleg govejega prisotno tudi konjsko meso, jedo revni.

 

Komentarjev 1
  • feferon 13:29 26.februar 2013.

    še dobro, da niso iz iverala...