Svet
28 ogledov

V imenu religije ubijajo nedolžne otroke

Veliko otrok, ki jim uspe preživeti mučenje, se zateče na ulico, kjer se morajo Žurnal24 main
Nigerija: krščanski pastorji v imenu religije ubijajo nedolžne otroke, obtožene čarovništva.

Nigerijci verjamejo, da čarovništvo ljudem prinaša nesrečo, bolezen in revščino in posledično so pripravljeni ubiti celo svoje otroke, da bi "odvrnili zle duhove". Tisti, ki jih obtožijo čarovništva, morajo skozi mukotrpen proces "očiščenja", ki v največ primerih doleti otroke.

Otroke rešuje pred podivjanimi množicami
V zvezni državi Akwa Ibom je v neki vasi mati iz družine izobčila dva sina in hčer. Mati zatrjuje, da so njeni otroci s črno magijo povzročili, da je dvakrat prezgodaj rodila, pri čemer sta otroka umrla. "Bojim se jih. So čarovniki in lahko me ubijejo," kriči mati in kaže na svoje otroke. Žensko v nasprotno poskuša prepričati Sam Ikpe-Itauma, ki se bori za pravice otrok.

"Če jim ne bi pomagali, bi te otroke vrgli v reko, jih žive zažgali ali zabodli," pravi Sam. Čeprav poskuša prepričati vaščane, da otroci niso zagrešili ničesar, pa mu nihče ne verjame. Ker otrok ne želi prepustiti jeznim vaščanom, jih odpelje v svojo sirotišnico, kjer zanje tudi poskrbi. V sirotišnici CRARN je trenutno okoli 200 otrok, ki so jih starši ali pastorji obtožili čarovništva. Tukaj otrokom zagotovijo hrano, zdravstveno oskrbo, svetovanje in varnost.

Tri tedne ob materinem truplu
Zgodba petletnega Godwina je značilna. "Ko je Godwinu umrla mati, ga je vaški pastor obtožil, da je kriv za njeno smrt. Ko ga je vprašal, ali je čarovnik, mu je deček odgovoril, da ni, pastor pa ga je hudo pretepel. Dečka je na koncu prisilil, da je priznal materin umor," pove Sam. Dečka so z materinim truplom za tri tedne zaprli v majhen prostor, kamor so mu vsak večer prinesli malo vode. Naposled je dečka rešil sosed, ki ga je odpeljal v Samovo sirotišnico. Sam še pove, da imajo številni otroci iz sirotišnice brazgotine, ki jih je povzročilo polivanje z vročo vodo, pretepanje in rezanje z mačetami. Dodaja, da so najbolj ranljivi tisti otroci, ki prihajajo iz ločenih ali revnih družin, izstopajo pa tudi otroci, ki imajo težave z učenjem ali zdravjem.

Vzrok za omenjeno vedenje naj bi bilo rivalstvo med različnimi cerkvami v Nigeriji. Ponavadi omenjene institucije s prstom pokažejo na nedolžne otroke, ki so po možnosti sirote. Če imajo starši otrok denar, jim cerkve izganjanje duhov iz njihovega otroka mastno zaračunajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.