Svet
19 ogledov

V Indiji že več kot 1400 mrtvih zaradi vročinskega vala

Vročinski val Indija
1/4
EPA
Skoraj vsak dan v Indiji zaradi vročine umre ducat ljudi, v glavnem mestu New Delhi je temperatura narasla že nad 45 stopinj Celzija, do deževnega obdobja pa manjka še več tednov.

Indijo je ohromil vročinski val, ki traja že več kot dva tedna. Po informacijah indijskih oblasti je umrlo že okoli 1400 ljudi, nevladne organizacije pa opozarjajo, da bi bilo lahko število mrtvih še veliko višje. Največ mrtvih je namreč med brezdomci, ki pogosto nimajo dostopa do zdravstvenih ustanov.

Zmanjkuje pitne vode

Najbolj prizadeti sta zvezni državi Andhra Pradesh in Telangana na jugu države, kjer so temperature presegle 48 stopinj Celzija. Ceste v mestih, naj bi bile po poročanju tujih tiskovnih agencij zapuščene, saj se večina ljudi poskuša pred vročino skriti v hišah. Tudi v indijski prestolnici so namerili nad 45 stopinj Celzija. V vseh zveznih državah, kjer so se temperature povzdignile nad 45 stopinj Celzija so oblasti razglasile rdeči alarm.

V zvezni državi Andhra Pradesh počasi zmanjkuje pitne vode, kar je razmere še bolj poslabšalo. Ob tem pa se prebivalce na severu države bojijo možnosti izpada električne energije, kakor se je ob zgodilo ob vročinskem valu leta 2012. Takrat je brez električne ostalo energije okoli 600 milijonov ljudi.

V naslednjih dneh vremenarji vsaj za južne zvezne države napovedujejo nevihte, to bo vsaj za nekaj dni poboljšalo razmere. Pravo ohladitev pa bo šele prineslo deževno obdobje, do njegovega začetka pa bo preteklo še nekaj tednov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.