Svet
13 ogledov

V Iraku ukradli radioaktivni material

Islamska država Profimedias
Radioaktivni material so v zaboju velikosti prenosnega računalnika ukradli novembra lani, in sicer iz skladišča v Iraku, v lasti Združenih držav Amerike.

Informacije o kraji radioatkvinega materiala so v javnost pricurljale šele te dni, očitno so jih pristojni tri mesece prikrivali. "Ukraden je zelo nevaren izvor radiacije It-192," je zapisano v poročilu pristojnega ministrstva. V Iraku se bojijo, da material ne bi končal v rokah skrajnežev Islamske države. "Lahko ga le pričvrstijo na eksplozivno napravo in imajo zelo zmogljivo in uničevalno bombo," je neimenovani vir povedal za tamkajšnje medije.

Mednarodna agencija za jedrsko eneregijo je omenjeni material uvrstila v kategorijo 2, kar pomeni, da je usoden za tiste, ki se nahajajo v njegovi bližini le nekaj ur.

IS uporablja kemično orožje

Da so skrajneži Islamske države že uporabljali kemično orožje, je direkto ameriške obveščevalne agencija CIA John Brennan potrdil že pred dnevi. Na vprašanje, ali lahko kemično orožje uporabijo tudi izven bojišč Iraka ali Sirije, je odgovoril pritrdilno. “Zato je zelo pomembno, da prekinemo tihotapske poti, ki jih uporabljajo.

Tudi ameriški nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti James Clapper je na zaslišanju v kongresu pred dnevi opozoril, da je IS uporabila in izdelala kemično orožje. Kot je dejal, je to prvič po napadu s sarinom na tokijski podzemni železnici leta 1995, da so skrajneži izdelali in v napadu uporabili to orožje.

Komentarjev 6
  • Ferluci 19:50 19.februar 2016.

    Nič ne pove. Mešajo hruške in jabolka. Radioaktivne snovi (npr. tablete) se uporabljajo pri kontroli kakovosti varjenja, v medicini (rengen), sarin je pa bojni strup. Prvo nima veze z drugim. Radioaktivno snov podtakneš komu pod stol, v prostor..zbolel bo za ...prikaži več rakom in umrl, največkrat se uporablja za eliminacijo političnih nasprotnikov.

  • blueone 12:51 19.februar 2016.

    Ta članek vse pove!!!

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 17:38 18.februar 2016.

    Zakaj bi sploh radioaktivno snov prnesel v nestabilen in z vojno prepreden Irak???