Svet
17 ogledov

V Istri našli nevarno tropsko algo

Alge Shutterstock
V morju pri svetilniku na rtu Marlera nedaleč od Medulina so potapljači našli tropsko algo Caulerpo racemoso, ki velja za izjemno nevarno za avtohtone morske organizme.

Hrvaški biologi so našli novo kolonijo nevarne alge pri Medulinu, na morskem dnu v pesku na globini med več kot 17 in 23 metri, in sicer na štirih različnih mestih. Medtem ko so tri kolonije alg velikosti kvadratnega metra, se je ena razširila na približno 50 kvadratnih metrov.

Caulerpo racemoso je nemogoče uničiti, potem ko kolonija doseže velikost deset kvadratnih metrov, za razliko od taxifolije, ki so jo v hrvaškem morju uspeli uničiti ali vsaj omejiti njeno širjenje, je pred leti pojasnil vodja projekta za spremljanje, nadzor, širjenje in čiščenje tropskih alg zvrsti caulepa Ante Žuljević s splitskega inštituta za oceanografijo.

Prve racemose so namreč v hrvaškem Jadranu našli pri Peklenskih otokih leta 2000. Od takrat naj bi jo zabeležili v slabih sto primerih na različnih koncih. Dodali so, da so jo čistili zgolj ob vhodu v veliko jezero na otoku Mljet, ki velja za največji koralni greben v Sredozemskem morju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.