Svet
5471 ogledov

V Istri se bojujejo z ekološkim onesnaženjem

Onesnaženje morja v Trgetu
1/2
Goran Kovacic/PIXSELL
Na in ob hrvaškem Raškem zalivu se trudijo sanacijo okolja, saj iz ladje Fidelity steklo več ton pogonskega goriva.

Na Hrvaškem tudi danes poteka velika čistilna akcija po tem, ko je včeraj okoli 5. ure iz ladje Fidelity, ki pluje pod libanonsko zastavo, med polnjenjem v Raški zaliv po grobih ocenah ministrstva pristojenga za področje morja izteklo od pet do petnajst ton pogonskega goriva. Danes je po poročanju HRT na delu okoli 200 posameznikov, ki se trudijo očistiti naftne madeže, ki so jasno vidni na morju, plovilih in obali. Kopanje je prepovedano.

Onesnaženje morja v Trgetu | Avtor: Goran Kovacic/PIXSELL Goran Kovacic/PIXSELL
"Obstaja sum, da je onesnažen celoten zaliv, v katerem je tudi nasad školjk," je za hrvaško televizijo HRT pojasnil načelnik civilne zaščite istrske županije Dino Kozlevac. "Škoda je velika, prizadeta je velika površina. Raški zaliv je znan po mirni, plitvi vodi, zato je onesnaženo veliko področje," je soglašala Glorija Paliska z občine Raša.

Dolores Brenko Škerjanc z luške kapetanije, ki bdi nad sanacijo, je za HRT ocenila, da je po njeni oceni stanje dobro, saj so madeži ostali le še na nekaj mestih. Svoje je k temu prispevala tudi narava, saj je naravni jez preprečil, da bi se onesnaženje razširilo v reko Rašo, ki se izliva v Raški zaliv. Čiščenje morja in obale naj bi se nadaljevalo še nekaj dni. 

Ladja Fidelity je zaradi inšpekcijskega postopka, kjer ugotavljajo, kako je do onesnaženja prišlo, zasidrana v luki v Trgetu.

 

 

 

Komentarjev 3
  • mp5 00:49 24.junij 2018.

    Zakaj se je lahko tisti stvor z (ogromnimi) razgaljenimi joški nekaznovano sprehajal v prvih vrstah na paradi ponosa? A to si lahko samo mavrični privoščijo, al vsi?

  • Avatar praufo
    praufo 20:21 23.junij 2018.

    uh kako privoščim, pa čim manj turistov