Svet
164 ogledov

V Italiji na Goriškem prva okužba z virusom Zahodnega Nila

Tigrasti komar Ivo Cagalj/PIXSELL
V Italiji na Goriškem so zabeležili primer okužbe z virusom Zahodnega Nila, zaradi katerega so obolelo osebo sprejeli na zdravljenje na oddelku za intenzivno nego.

Po poročanju Primorskega dnevnika je do okužbe prišlo, potem ko je osebo pičil komar, okužen z virusom.

Primer okužbe z virusom Zahodnega Nila so obravnavali v prejšnjih dneh, obolela oseba pa je doma iz občine Škocjan v Goriški pokrajini. Ker je imela tudi druge zdravstvene težave, so jo sprejeli na zdravljenje na oddelek za intenzivno nego.

Da bi ljudem nudili čim več informacij o bolezni, bodo v četrtek pripravili javno srečanje v sejni dvorani županstva v Škocjanu, kjer bosta poleg županje Silvie Caruso govorila še zdravnika z oddelka za preventivo Andrea Valantig in Maria Zerbin.

Ni razloga za preplah

Županja Silvia Caruso je za radijski dnevnik RAI dejala, da je položaj pod nadzorom in da ni nobenega razloga za preplah, predvsem pa je dobro, da ljudje vedo, da je z nekaterimi preprostimi dejanji, kot sta na primer odstranitev vode iz podstavkov za cvetlice ali pa košnja ter redčenje trave na domačih gredicah, možno nadzorovati položaj.

Voda je namreč lahko gojišče komarjev, ki prenašajo virus na človeka; drugače virus prenašajo predvsem ptiči. Prenašalca pa sta predvsem dve vrsti komarja - tigrasti komar in komar vrste culex.

Virus Zahodnega Nila ima podobne simptome kot navadna gripa, v skrajnih primerih lahko povzroči komo in smrtonosno zatekanje možganske opne (encefalitis) ali pa meningitis. Vendar naj bi se to zgodilo le v 15 odstotkih primerov, drugače so prvi simptomi obolenja trije do šest dni srednje povišane telesne temperature, glavobol in bolečine v mišicah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.