Svet
4821 ogledov

V Italiji poslabšanje, tudi na območjih ob meji

covid-19 Italija Epa
Od ponedeljka dalje še v štiri italijanskih deželah v veljavi strožji ukrepi. Ukrepe zaostrujejo tudi drugje po Evropi.

Italijanski zdravstveni minister Roberto Speranza je zaradi slabšanja epidemiološke situacije napovedal, da bodo od ponedeljka pokrajine Marke, Ligurija, Benečija (Veneto) in Trento prešle iz t. i. bele v rumeno stopnjo. Tako bodo med drugim spet obvezne zaščitne maske na obrazu tudi zunaj.

Skupno bo v Italiji "rumenih" tako devet dežel, med njimi tudi Južna Tirolska in Furlanija-Julijska krajina.

Položaj v Italiji je bil sicer v primerjavi z ostalo, predvsem vzhodno Evropo precej boljši, zdaj pa se tudi v tej državi zaradi covida-19 polnijo bolnišnice in zlasti oddelki za intenzivno nego. Predvsem zasedenost slednjih je eden glavnih pogojev za prehod v rumeno fazo - to se zgodi ob 10-odstotni zasedenosti postelj za intenzivno nego, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Dviguje se tudi dvotedenska stopnja okuženosti na nacionalni ravni. V sedmih dneh do 16. decembra je ta incidenca znašala 241 okužb na 100.000 prebivalcev, v tednu pred tem pa 176. Povečuje se tudi reprodukcijski faktor, ki zdaj znaša 1,18. V petek so sicer poročali o 28.600 novih primerih okužbe ter 120 mrtvih v zadnjih 24 urah.

Sredi minulega tedna je Italija zaradi koronavirusne različice omikron tudi omejila pogoje za vstop v državo. Prost vstop s testom je zdaj mogoč le za cepljene in prebolevnike, vsi ostali pa morajo v petdnevno karanteno, nato pa opraviti še en test.

Nove omejitve so neizbežne

Londonski župan Sadiq Khan je prepričan, da se novim omejitvam ne bo mogoče izogniti, saj se razmere slabšajo iz dneva v dan. Khan je dejal, da razmere še ocenjujejo in da še vedno ostaja veliko neznank glede različice omikron. Število okužb se podvoji vsake dva oziroma tri dni.

Minister za zdravje Sajid Javid dodaja, da morajo biti ljudje previdni. "Vemo, da se širi zelo hitro. V Londonu trenutno predstavlja 80 odstotkov vseh okužb, v Angliji pa 60 odstotkov," je navedel. Bojijo se, kaj lahko hitro širjenje števila okužb pomeni za že tako preobremenjen zdravstveni sistem.

V Združenem kraljestvu se število potrjenih primerov okužbe z različico omikron iz dneva v dan skokovito povečuje. V zadnjih treh dneh so zabeležili rekordno število novih potrjenih primerov. 

Nizozemska covid-19 | Avtor: Epa Epa

Na Danskem so napovedali, da bodo zaradi širjenja različice omikron zaprli gledališča, kinodvorane, koncertne dvorane, zabaviščne parke, muzeje in galerije. Trgovine in restavracije bodo lahko sprejele le omejeno število strank, restavracije bodo lahko odprte do 23. ure. Koncerti z več kot 50 obiskovalci na stojiščih so prepovedani. Vlada je že pred tem predlagala, da ljudje izkoristijo možnost dela od doma. 

Na Irskem so omejili čas poslovanja lokalov in restavracij do 20. ure. Omejili bodo izvajanje dogodkov v notranjih prostorih. V državi tretjino novih primerov okužb predstavljajo okužbe z različico omikron. Omejitve bodo veljale najmanj do 30. januarja. V državi so sicer od 7. decembra že v veljavi omejitve glede števila gostov v lokalih, restavracijah in hotelih. 

V Švici so omejili javno življenje za necepljene. Samo cepljeni in preboleli lahko vstopajo v restavracije, na kulturna prizorišča in druge notranje dogodke. Zasebna družinska druženja so omejili na deset ljudi. 

Francija je napovedala, da bodo po novem letu v veljavo stopile dodatne omejitve za necepljene. Odpovedali so novoletne ognjemete in koncerte v Parizu, spremembe pa se zelo verjetno obetajo tudi v drugih delih države. Od 15. januarja dalje bodo vsi, ki so bili polno cepljeni pred več kot sedmimi meseci, prejeti poživitveni odmerek. 

Avstrija covid-19 | Avtor: Epa Epa

Avstrija je ohranila omejitve za necepljene prebivalce. Necepljeni posamezniki lahko zapustijo domove samo, ko gredo v službo ali zaradi drugih življenjsko pomembnih opravkov. Restavracije so lahko odprte do 23. ure. Za uporabo potniškega prometa in v javnih notrajnih prostorih je obvezna uporaba FFP2 maske. 

Avstrijska vlada je zaradi omikrona ustanovila novo krizno skupino, v državo pa bo od ponedeljka mogoče vstopiti le še ob izpolnjevanju zelo strogih pogojev. Za vse, ki niso cepljeni proti covidu-19 in ga niso preboleli, bo obvezna karantena. Med izjemami od pravila bodo tudi dnevni migranti, ki pa bodo morali izpolnjevati pravilo PCT. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • h4ck3r 13:31 20.december 2021.

    Aja pa izjeme so necepljeni iz zdravstvenih razlogov in pa delavci migranti.

  • h4ck3r 13:31 20.december 2021.

    Kaj nimamo v Sloveniji nobenih novinarjev, ki bi bili vsaj toliko in samo preverili informacije npr. za Avstrijo podajajo vse slovenske strani napačne informacije. Preverite njihovo uradno stran zdravstvenega ministrstva. Torej vstopajo lahko vsi. Necepljeni in preboleli z 10 dnevno ...prikaži več karanteno (prekinitev po 5 dneh s PCR testom), 2x cepljeni in preboleli lahko vstopijo s PCR testom brez karantene ali pa le to prekinjeno s kasnejšim testom. 3x cepljeni vstopajo brez težav.