Svet
2 ogledov

V Italiji razglasili izredne razmere

Potres v Italiji Reuters
Italijanska vlada je na severu države, ki ga je v nedeljo prizadel potres, razglasila izredne razmere.

Pet tisoč ljudi, ki so v nedeljskem potresu ostali brez strehe nad glavo, se pripravlja, da bodo še eno noč preživeli v zasilnih bivališčih.

60 dni izrednih razmer

Vlada je poleg razglašenih izrednih razmer odločila, da bo za popotresno obnovo namenila 50 milijonov evrov.

Kot je sporočila vlada po seji v Rimu, bodo sredstva za popotresno obnovo, tudi poškodovanih hiš in cest, namenili iz proračunskih sredstev agencije za civilno zaščito. Izredne razmere bodo trajale 60 dni.

Začasno oproščeni davkov

Vlada bo ob tem lastnike poškodovanih poslopij začasno oprostila plačevanja davka na premoženje. Ta davek je nedavno uvedla tehnična vlada premierja Maria Montija v okviru varčevalnih ukrepov.

Dežela Emilia Romagna, ki jo je prizadel potres, leži v rodovitni dolini reke Pad, kjer je na tisoče majhnih in srednjih podjetij, med katerimi so mnoga izvozno usmerjena. Ob veliki škodi na kulturni dediščini je potres povzročil tudi pomembno škodo na številnih gospodarskih poslopjih, skladiščih, delavnicah in kmetijskih poslopjih.

Po uradnih ocenah naj bi potres kmetijstvu povzročil za 200 milijonov evrov škode. Zaradi zrušenja skladišč in drugih poslopij so izgubili tudi 300 tisoč hlebcev parmezana, kar pomeni deset odstotkov celotne proizvodnje na državni ravni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.