Svet
60168 ogledov

V Italiji razglasili izredne razmere

Italija Ukrajina Epa
Italijanska vlada je razglasila izredne razmere do konca leta.

Takšno odločitev je sprejela v luči pričakovanega begunskega vala iz Ukrajine. Izredne razmere vladi omogočajo, da v določenih primerih sprejme nujne ukrepe brez predhodnega posvetovanja v parlamentu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot prvi ukrep je italijanska vlada danes sprejela odločitev, da bodo namenili deset milijonov evrov za priprave na sprejem beguncev. Med drugim naj bi okrepili centre za sprejem beguncev.

Volodimir Zelenski, vstop v EU Svet Pogajanj je konec, oglasil se je Zelenski

Sprejela je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA tudi ukrepe za pomoč ukrajinskemu ljudstvu, ki zadevajo premestitev vojakov ter dostavo materiala in opreme za oblasti v Kijevu. Prav tako predvideva delovanje italijanske civilne zaščite v tujini. Italija naj bi poleg tega tudi okrepila svoje sodelovanje v evropski civilni zaščiti.

Italijanska vlada tudi načrtuje ukrepe, ki bodo omogočili ponoven zagon termoelektrarn v izrednih razmerah. S tem naj bi zmanjšali odvisnost Italije od uvoza ruskega plina, ki trenutno pokriva 45 odstotkov skupnih potreb države.

Italija se po ruskem napadu na Ukrajino pripravlja na sprejem večjega števila beguncev. V državi sicer živi velika ukrajinska skupnost, ki šteje okoli 250.000 ljudi.

Kijev vojna Svet VIDEO: Kijev pod hudim napadom, tako močno je počilo

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 18
 • QSprm 10:43 01.marec 2022.

  Izredne razmere so en in edini razlog, zaradi katerih tem sprijencem tako zelo sede vsaka kriza. Ko ni hotelo biti nobene prave vojne, so si izmislili plandemijo. Retorika in ukrepi so isti, samo scena se menja.

 • Avatar Leon
  Leon 07:43 01.marec 2022.

  Italija je varna pred begunci iz Ukrajine ?! Slovenija gradi novo mesto kjer bodo sprejeli z lahkoto 200.000 beguncev ! Imenovalo se bo ALEŠLANDIJA !

 • Avatar Sreten Lukić
  lluckyss 06:59 01.marec 2022.

  Vprašanje beguncev bi se moralo urejati in usklajevati na ravni EU, ki bi to tudi v celoti financirala, tako glede nastanitev, kadrov in stroškov oskrbe. Lokacije naj se izberejo glede na specifičnost in razpoložljivost kapacitet in tudi glede na želje ...prikaži več posameznih beguncev, če so te utemeljene in uresničljive. Tako bi se izognili zmedi in nesorazmerju povzročenem zaradi različnih političnih, osebnih ali drugačnih iracionalnih odločitev politikov v posameznih članicah !! Vas res moramo laiki učit