Svet
99 ogledov

V Italiji že 13 sumljivih smrti po cepljenju

injekcija cepljenje Dejan Mijović
Italijanska zdravstvena agencija je potrdila, da se je število smrtnih primerov, ki bi lahko bili povezani s cepljenjem proti gripi, povzpelo na 13. Obenem pa dodajajo, da še nimajo dokazov, da je cepivo krivo za smrti.

Italijanska zdravstvena agencija (AIFA) je na svoji spletni strani zapisala, da so bili obveščeni o novem primeru smrti po cepljenju s cepivom proti gripi. Šlo naj bi za 83-letno osebo z zdravstvenimi težavami. Po do sedaj znanih podatkih naj bi v vseh trinajstih primerih šlo za osebe starejše od 65 let.

AIFA je že v četrtek preventivno uvedla prepoved uporabe cepiva Fluad, dokler ne bodo opravljene vse raziskave. Primer bo v ponedeljek začela preiskovati tudi evropska zdravstvena agencija, ki naj bi do četrtka pripravila poročilo. 

V Sloveniji se uporablja drugo cepivo

Kot smo že pisali, se v Sloveniji ne uporablja omenjeno cepivo. V letošnji sezoni proti gripi v Sloveniji cepijo s cepivom VAXIGRIP, ki je namenjeno cepljenju odraslih in otrok, starih 36 mesecev ali več, ter VAXIGRIP pediatric, ki je namenjeno cepljenju otrok, starih od šest do 35 mesecev. Cepivo proizvaja farmacevtska družba Sanofi Pasteur iz Francije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.