Svet
6 ogledov

V izraelskem napadu Gaze 32 mrtvih

Napadi so od srede zahtevali že več kot 50 žrtev, med katerimi je veliko civilis
1/10
Žurnal24 main
V operacijah izraelske vojske na območju Gaze je bilo v petek in soboto ubitih najmanj 26 Palestincev, med njimi štirje otroci in več civilistov.
 

Napadi Izraela in Hamasa

Sobota
– V izraelskih napadih je umrlo najmanj 32 Palestincev.
Četrtek
– V bližini begunskega taborišča Jabaliya je umrlo pet otrok.
– Ubitih sedem pripadnikov skrajnih skupin Hamas in PRC (Odbori ljudskega odpora)
Sreda
– Svet pretrese fotografija šestmesečnega dečka, ki je umrl med izraelskimi napadi na stavbo palestinskega notranjega ministrstva.
– Ubitih šest pripadnikov skrajnih palestinskih gibanj Hamas in Islamski džihad,
ena žrtev med izraelskimi civilisti v Sderotu

Po podatkih bolnišničnih virov so v napadih umrli štirje otroci, stari od devet do 16 let, in 15 skrajnežev. V napadih naj bi bilo ranjenih tudi pet izraelskih vojakov.

Zaradi vse hujšega nasilja je strah pred ponovno izraelsko invazijo na Gazo vse večji, oteženi pa so tudi poskusi za dosego miru med Palestinci in Izraelci.

Izraelske oblasti pravijo, da je bil napad na Gazo zaradi palestinskega obstreljevanja izraelskih območij neizbežen. Izraelski obrambni minister Ehud Barak je dejal, da napad na Aškelon "zahteva povračilne ukrepe Izraela" in da bo Hamas "občutil posledice", njegov namestnik Matan Vilnai pa je ob tem dodal, da Izrael "nima druge izbire".

Palestinski predsednik Mahmud Abas je Izrael pozval, naj ustavi vse napade v Gazi, palestinske skrajneže pa, naj prenehajo z raketnim obstreljevanjem Izraela. "V interesu palestinskega ljudstva je, da Izraelu ne damo izgovora za nadaljevanje njegove agresije," je bilo zapisano v izjavi Abasovega urada.

Regijo naj bi prihodnji teden obiskala ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice, v sklopu obiska pa naj bi Izraelce in Palestince spodbudila k napredku v mirovnih pogovorih in dosegu mirovnega dogovora do konca leta. Na mednarodni konferenci v ameriškem Annapolisu novembra lani sta se strani namreč dogovorili za takojšen začetek pogajanj, ki naj bi do konca letošnjega leta privedla do mirovnega dogovora.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.