Svet
24689 ogledov

V Jadranskem morju odkrili novi vrsti rib

Riba veverica Profimedia
Obe vrsti rib sta bili prvič opaženi v okolici Trsta.

V letih 2022 in 2023 so v Jadranskem in Sredozemskem morju zabeležili pojav nekaterih novih vrst rib. Ena od njih je tako imenovana riba veverica, poroča hrvaški portal Index.hr. Dotična riba lahko zraste do 61 centimetrov v dolžino, na glavi pa ima dve dolgi bodici. Ribo sicer najdemo v globinah do 180 metrov, je pa razširjena v zahodnem Atlantiku, v morjih od ZDA in Bermudskih otokov do Brazilije, vključno z Mehiškim zalivom. Prav tako se te ribe nahajajo ob obalah Indije in Karibov.

Prvi primerek dotične ribe je bil ulovljen in fotografiran avgusta leta 2022 v bližini Trsta.

Druga vrsta, ki je bila sedaj prvič opažena v Jadranu, je tako imenovana riba iglica. Ta lahko zraste do 150 centimetrov, največja zabeležena teža te vrste pa je bila 6,4 kilograma. Riba je prepoznavna po odsotnosti navpičnih črt na telesu, poleg tega ima na repu in pred repno plavutjo črne lise. Riba ima tudi izrazit spodnji reženj repne plavuti, zobje so podobne velikosti, leva spolna žleza pa je krajša od desne.

Riba iglica | Avtor: Profimedia Profimedia
Iglico najdemo po vsem svetu, v Jadranskem morju pa je bil prvi primerek te ribe prvič ulovljen 16. junija 2022. Gre za odraslega samca dolžine 887 milimetrov in teže 793 gramov. Ulovljen je bil na globini 10 metrov na peščenem dnu v Tržaškem zalivu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3