Svet
8 ogledov

V javnosti se ni pojavil že en mesec

Kim Džong Il in pilotke Reuters
Severnokorejski voditelj Kim Jongn Un se že več kot mesec dni ni pojavil v javnosti. Ni se udeležil nobene od prireditev ob obletnici ustanovitve vladajoče stranke, kar je še podžgalo ugibanja o njegovem zdravju in politični prihodnosti.

Mladega voditelja ni bilo na seznamu državnih uradnikov, ki so ob 69. obletnici ustanovitve vladajoče Delavske stranke tradicionalno romali v mavzolej v Pjongjangu, v katerem ležijo posmrtni ostanki njegovega očeta in deda. So pa pred spomenika Kim Jong-Ila in Kim Il-Sunga položili venec z njegovim imenom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V javnosti krožijo različne teorije

Po nekaterih informacijah, ki curljajo in Severne Koreje, vajeti v državi prevzema Kim Džong Unova sestra Kim Jo Džong. Znano je že, da je zasedla mesto namestnice šefa komunistične partije, zdaj pa naj bi želela zasesti še bratov položaj.

Kima, ki je star 30 ali 31 let, v javnosti niso videli že od 3. septembra, ko se je skupaj z ženo udeležil koncerta.

O njegovem skrivnostnem izginotju so se pojavile različne teorije - od tega, da si je privoščil daljši počitek, do državnega udara. Omenja se tudi različne bolezni, med drugim putiko, sladkorno bolezen in zlomljene gležnje.

V Južni Koreji trdijo, da ni nobenega znaka, ki bi nakazoval, da je Kim ostal brez žezla. "Severnokorejski mediji ves čas poročajo o izvrševanju Kim Jong-Unovega vodstva," je povedal tiskovni predstavnik južnokorejskega ministrstva za združitev Lim Byeong-Chul. "Sodeč po tem, kaže, da Kim Jong-Un vlada kot običajno," je dejal Lim in dodal, da Seul nima nobenih specifičnih podatkov o njegovem zdravju.

Obletnico očetove smrti praznoval vsak

Kimova odsotnost z današnje slovesnosti bode v oči tudi zato, ker se je je udeležil vsako leto, odkar je po očetovi smrti leta 2011 prevzel oblast. Danes ima sicer še priložnost, da se pojavi na kateri izmed prireditev, poroča AFP.

Najverjetnejša razlaga za njegovo odsotnost so zdravstvene težave, zaradi katerih je začasno nezmožen opravljati svoje delo. Kim je strasten kadilec in se je precej zredil, odkar je prišel na oblast. Na zadnjih televizijskih posnetkih je precej šepal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.