Svet
189 ogledov

V Kanadi se zmage veseli Trudeau

Volitve v Kanadi Epa
Kanadska televizija CBC napovedala zmago liberalcem premierja Justina Trudeauja.

Kanadska televizija CBS je po zaprtju volišč na podlagi vzporednih anket in delnih rezultatov sinočnjih parlamentarnih volitev napovedala zmago liberalni stranki premierja Justina Trudeauja, vendar si ni upala napovedati, ali mu bo po zmagi nad konservativci uspelo sestaviti večinsko vlado ali pa bo potreboval koalicijo s katero od manjših strank.

Volitve v Kanadi | Avtor: Epa Epa

Ob napovedi CBC je v Trudeaujevem volilnem taboru v Montrealu kljub temu izbruhnilo navdušenje z vzkliki "še štiri leta", kolikor traja premierski mandat. Zavladalo je tudi veliko olajšanje, saj so predvolilne ankete obetale tesen izid boja med liberalci in konservativci ali celo zmago slednjih, ki jih vodi Andrew Scheer.

Volitve v Kanadi | Avtor: Epa Epa

Za sestavo večinske vlade stranka potrebuje 170 glasov v 338-članskem parlamentu, Trudeau pa bi lahko vstopil v koalicijo z novimi demokrati ali zelenimi. Voditelja obeh strank sta pred volitvami izrazila načelno pripravljenost za vstop v koalicijo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.