Svet
20 ogledov

V Karlovcu razglasili izredne razmere

Poplave v Dalmaciji
1/5
24sata
Vremenska ujma je zajela tudi Hrvaško in Avstrijo. Na območju Karlovca so razglasili izredne razmere in začeli z evakuacijo dela prebivalcev.

Nekaj pred 5. uro so v Karlovcu razglasili izredne razmere, ker sta vodostaja Kolpe in Korane bliskovito narasla. Na izpostavljenih območjih vzdolž Korane so se oglasile tudi sirene, ki naznanjajo nevarnost. 

Ekipe so se ves dan pripravljale na evakuacijo prebivalcev vasi ob obeh rekah. Oblasti ocenjujejo, da bodo morali s poplavljenih območij v Karlovcu evakuirati okoli 2000 ljudi. Nastanitev za evakuirance je zagotovoljena, so povedali na tiskovni konferenci kriznega štaba. 

Evakuacija ljudi in živali se je že začela v najbolj ogroženih naseljih Logorište, Mekušje in Mostanj. V preostalih naseljih so bolne in nepokretne preselili v višja nadstropja stavb, poskušajo pa rešiti tudi čim več materialnih dobrin. 

Pričakujejo, da bo vodostaj Kolpe 20 centimetrov višji od februarskega, ko je Kolpa dosegla 827 centimetrov. To se je tudi zgodilo. Malo pred 20. uro je reka dosegla 832 centimetrov. Višji, kar za 40 centimetrov, naj bi bil tudi vodostaj Korane, ki se je februarja ustavila pri 821 centimetrih. Korana je bila ob 20. urid visoka 834 centimetrov. Karlovac naj bi dosegla dva vodna vala, visoki vodostaji pa naj bi vztrajali najmanj 48 ur. 

Na Rakovcu medtem gradijo 1,2 kilometra dolg obrambni nasip, ki naj bi zaščitil Karlovac pred rekama, ki še naprej naraščata. Ob 11. uri je Korana imela vodostaj 802 centimetra, Kolpa pa 808 centimetra. 

"Voda nam buta iz WC školjke"

Reka Orljava je v Gradcu pri Pleternici poplavila na stotine hiš. Prebivalci se še vedno trudijo zaščititi imetje. "Zjutaj okoli 4.40 so nam sporočili, naj se pripravimo, ker bo Orljava najverjetneje prebila nasip. Naši fantje so se zaman trudili, da bi napravili nov zaščitni nasip v bližini železniške proge. Voda nam zaliva vrtove in hiše, buta iz WC školjk in vseh jaškov. V središči mesta smo napravili neke vrste zaščito, a je medtem voda vzpostavila krožni tok in se ne bo umaknila, vse dokler se Orljava ne umakne," je za 24sata povedala Mirjana Hrsut iz Gradca. To je že tretjič letos, da je Orljava poplavila kraj. 

V Šibeniku reševali moškega

Močan naliv je v petek zvečer prizadel tudi območje Šibenika. Gasilci in policisti so reševali moškega, ki je z vozilom zapeljal v jezero. "Videl sem avtomobil v globoki vodi in v njem voznika, kako nemočno sedi. Voda je prišla že visoko preko pokrova motorja in avtomobil se je hitro polnil z vodo. Vpil sem, naj gre iz avtomobila, on pa je samo mahal z rokami. Z nekim občanom, ki se je znašel v bližini, sva skočila v vodo. Ko sva prišla blizu, sva videla, da v rokah drži vrečke, ki so bile s cevkami pripete na telo," je za 24sata povedal policist Vladimir Brđanović, ki je pomagal rešiti moškega. Izkazalo se je, da se je moški vračal s kemoterapije, ko se mu je pripetila nesreča. 

Poplave tudi v Bosni 

Zaradi obilnih padavin so poplavljene številne ceste in naselja v Bosni in Hercegovini. Najhuje je na območju Bihaća, Cazina, Maglaja, Gračanice in Livnega. Reka Una je poplavila tudi območje Novega Grada v Republiki Srbski. V Banja Luki so ponoči gradili nasipe, da bi preprečili izlivanje rekej Šargovac. 

V kleteh 1,8 metra vode

Močno deževje je prizadelo tudi Avstrijo. V noči na soboto so reke svoje bregove prestopile na avstrijskem Štajerskem, avstrijskem Koroškem in v zvezni deželi Gradiščansko. Na teh območjih je v zelo kratkem času padlo do 60 litrov vode na kvadratni meter. Po vsej državi je bilo zjutraj na terenu več 1000 gasilcev. V Bad Gleichenbergu je voda vdrla v hiše in zalila kleti. V nekaterih naj bi bilo 1,5 metra vode.

V Leibnitzu je na cestah do 70 centimetrov vode in tudi več podrtih dreves. V neki stavbi naj bi bilo v kleti celo 1,8 metra vode. Zaradi Mure pa je zaprtih več železniških linij. Težave bodo odpravljene šele v torek, poročajo avstrijski mediji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.