Svet
34 ogledov

V Kijevu novi množični protesti

Protesti v Ukrajini EPA
Tokratni protesti potekajo brez nasilja. Evropski ministri bodo medtem razpravljali o morebitnih sankcijah proti ukrajinski vladi.

Okoli 70.000 prozahodno usmerjenih Ukrajincev se je v nedeljo zbralo v središču ukrajinskega glavnega mesta Kijev. Ponovno so dali vedeti, da se ne bodo odpovedali zahtevi po odstopu prorusko usmerjenega predsednika Viktorja Janukoviča, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tokratni protesti, ki so že deseta večja demonstracija po novembru lani, so se končali brez nasilja.
Ukrajinska varnostna služba (SBU) je prav tako v nedeljo sporočila, da je njena protiteroristična enota v stanju najvišje pripravljenosti zaradi številnih groženj ključnim objektom, kot so letališča, železniške postaje, plinovodi in jedrske elektrarne.

SBU je ob tem sporočila, da gre za "predvsem preventivni" ukrep, množičnih protestov v povezavi s tem pa neposredno niso omenjali.

Možne sankcije? 

O množičnih protivladnih in proevropskih protestih v Ukrajini pa bodo danes govorili tudi zunanji ministri EU. Govorili bodo o možnosti podpore državi pri ustavnih reformah, finančne in gospodarske pomoči ter uvedbe sankcij proti vladi v Kijevu.

"Je*** EU"

Tudi danes bo v Bruslju zagotovo še odmevala žaljivka ameriške diplomatke Victorie Nuland, ki je v kontekstu iskanja rešitev za politično krizo v Ukrajini izjavila: "Je*** EU." Nato se je pojavil še en posnetek, v katerem visoka predstavnica evropske diplomatske službe Helga Schmid izraža nezadovoljstvo zaradi ameriškega blatenja EU.

Nekateri evropski diplomati so oba posnetka že označili za šov. A v takšnem vzdušju bodo ministri danes razpravljali o različnih vidikih odnosa z Ukrajino – o možnosti pomoči pri ustavni reformi, o možnosti finančne in gospodarske pomoči ter tudi o možnosti sankcij proti oblastem Janukoviča zaradi nasilja nad protestniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.