Svet
3736 ogledov

V kijevski porodnišnici ujetih več sto otrok, starši ne morejo do njih

Profimedia
Starši iz mnogih držav zdaj ne morejo do svojih otrok, saj so nadomestne matere ujete v Kijevu.

Med alarmi in bombardiranjem se je nadomestnim materam doma in v zakloniščih glavnega ukrajinskega mesta Kijev rodilo 390 otrok, ki so ostali ujeti v mestu, je objavil kijevski urad za zdravje.

''To so novi Kijevčani, ki so se rodili v osmih dneh vojne. Doslej se je rodilo 199 fantov in 191 deklet, pripravljeni smo na srečanje z njimi! Otroci v prestolnici so bili rojeni, da bi živeli, da bi ustvarili prihodnost Ukrajine! Naj bodo zdravi in ​​srečni in naj rastejo pod mirnim nebom in svetlim soncem,'' je navedeno v sporočilu urada.

Komercialno nadomestno materinstvo je v Ukrajini zakonito. Za pare, ki želijo sodelovati v programih, ni starostne omejitve, za storitev pa prejmejo plačilo med 39.900 in 64.900 evri, najbolj znana klinika pa stoji v Kijevu. Gre za Bio TexCom - Kijevskega medicinskega centra za reproduktivno zdravje za zdravljenje neplodnosti, ki ponuja tudi programe nadomestnega materinstva, darovanja jajčec, IVF, darovanja mitohondrijev in avtotransplantacije endometrija.

Otroke, ki so rojeni v teh programih, starši ne morejo objeti, saj zaradi vojne ni jasno, kdaj jim bo dovoljen vstop v državo.

Novinarji portala 24sata so se pogovarjali z osebjem klinike, ki jim je povedalo, da so razmere zelo nestabilne in težke. Nihče od njih ni pričakoval vojne takšne razsežnosti, a tudi v tej situaciji se trudijo, da ne izgubijo optimizma in poskušajo zaščititi stranke, otroke, nadomestne matere, sebe in državo.

''Najbolj pereč problem je, da se otroci rojevajo vsak dan. Med vojno se je rodilo že več deset otrok. Skupaj imamo 60 otrok in ta številka nenehno raste. Poleg tega imamo 600 nosečih nadomestnih mater. Starši trenutno ne morejo priti do svojih otrok. Na začetku vojne jih je bilo v Kijevu 150. Za vse poskrbimo, zaloge so. Varuške, ki imajo tudi svoje otroke in družine, skrbijo za te otroke kot za svoje,''  je dejal Denis Herman, odvetnik klinike.

Osebje klinike je povedalo, da so spopadi potekali tudi v Oboloni in Vyshgorodu - sosesk ob kliniki in njihovih bunkerjev. Na začetku vojne je bilo v Kijevu 150 staršev, ki so prišli po svoje otroke.

Vodstvo zdravstvenega doma je zato hitro sprejelo odločitev, da stranke preseli v nova zavetišča. Nadomestne matere so nenehno v stiku s svojimi nadrejenimi, klinika pa vodi bazo njihovih kontaktov in stikov sorodnikov v primeru prekinitve komunikacije. Matere, ki prihajajo iz drugih mestih Ukrajine, ostajajo doma, s svojimi družinami. Uprava vodi evidenco za nastanitev nadomestnih mater v regijah, kjer je raketnih napadov manj.

Osebje klinike ohranja stike z Rdečim križem, OVSE in tujimi veleposlaništvi, ki imajo trenutno več razumevanja za pridobitev potrebne dokumentacije. Z bistveno lažjimi pogoji za odhod iz države so strankam omogočili odhod z otroki izven meja Ukrajine.

 

Komentarjev 5
  • bobubob 16:03 08.marec 2022.

    Po medijskem kovid enoumju in vseh sproduciranih lažeh sporočilom o taki ali drugačni resnici pač ne morem več verjeti. Dejstvo je, da se tam dogaja nekaj zlega, kdo pa je to skuhal, ni še prav jasno. Jasno je le, kdo ...prikaži več bo to svinjarijo oblastnikov moral pojesti - kot vedno tisti z najmanj oblasti....

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 11:36 08.marec 2022.

    Tisti starši, ki čakajo te naročene otročke, imajo denar in bodo novega naročili, če s v tej situaciji izjalovi. Sam bog ve kaj se bo zgodilo z naročenimi otročki, če do novih staršev ne bodo prišli. Več sirot? Kaj ni ...prikaži več tudi ironično, da toliko sirot, ki jim zaradi birokracije ne najdejo doma, po drugi strani pa otroci po naročilu?

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 10:09 08.marec 2022.

    .Zahod si je v vazalni deželi uredil zakonodajo, da lahko poceni "dajo rodit" svoje otroke nadomestnim materam...Da se kakšni zahodni pizd.. ne bi kaj povesilo ali razširilo..