Svet
3 ogledov

V Koebenhavnu še mlačno

1/9
Žurnal24 main
okoljski ministri naj bi obravnavali prvi uradni osnutek okoljskega dogovora, ki ima še ogromno nejasnosti. Množične aretacije, trinajst protestnikov je še v priporu.

Okoljski ministri naj bi danes razpravljali o prvem uradnem osnutku končnega dogovora. Osnutek vključuje določilo o dvigu globalne temperature glede na predindustrijsko dobo za bodisi 1,5 bodisi dve stopnji Celzija. Osnutek je osrednji dokument o katerem bodo svetovni voditelji prihodnji teden poskušali doseči soglasje vendar še vedno vključuje preveč nedorečenosti. Tudi predstavniki Evropske unije so nedavne predloge že označili za nezadostne

Kljub temu je danska ministrica za okolje Connie Hedegaard v soboto popoldne vztrajala, da je bil napredek, ki so ga dosegli v prvih šestih dneh pogajanj, v primerjavi z minulimi meseci "fantastičen".

Množične aretacije
Do aretacij je prišlo po tem, ko so začeli nekateri zamaskirani protestniki, večinoma mladi, ob robu sicer pretežno mirnih demonstracij metati kamne in zidake ter razbijati okna. Večino priprtih naj bi medtem že izpustili, obtožbe pa naj bi grozile le redkim.

Policija domneva, da je izgrede namerno izzvala manjša skupina protestnikov, odločno pa je tudi zanikala očitke o uporabi pretirane sile v soboto.

Zakon daje policiji proste roke
Danski parlament je nedavno sprejel sporni zakon, ki daje policiji pravico "preventivnega priprtja" oseb, za katere obstaja utemeljen sum, da bodo kršile zakon. Vse, ki so bili v soboto "preventivno priprti", naj bi sicer v zaporu zadrževali le kakšne štiri ure, medtem ko naj bi tisti, ki so bili aretirani, pred sodnika stopili v 24 urah.

Protestniki so policistom očitali, da so priprte v soboto ure dolgo zadrževali na hudem mrazu, brez zdravstvene oskrbe ter brez dostopa do stranišč in vode.

Protesti po celem svetu
Poleg protesta v Koebenhavnu - na njem se je po navedbah policije zbralo 30.000, po navedbah organizatorjev pa kar 100.000 ljudi - so podobne demonstracije v soboto zvečer potekale v približno 130 večjih mestih po vsem svetu, od Avstralije do Arktike.

V Washingtonu so protestniki postavili Noetovo barko in skušali na ta način svetovne voditelje opozoriti, da Zemlji grozi katastrofa bibličnih razsežnosti, če ne bodo ukrepali.

Delegatom na podnebni konferenci v Koebenhavnu, ki bo trajala še teden dni, so se sicer ta konec tedna pridružili že tudi prvi ministri za okolje. Zadnjega dne 18. decembra naj bi se konference po zadnjih podatkih udeležilo kakih 110 svetovnih voditeljev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.