Svet
14 ogledov

V Kölnu se bojijo silvestrovanja

Spolna nadlegovanja v Kölnu EPA
V Kölnu želijo preprečiti množične napade na ženske, ki so lani zaznamovali tamkajšnja silvestrska praznovanja. Na silvestrovo bo tako v mestu za varnost in red skrbelo več tisoč pripadnikov varnostnih sil. Samo kölnska policija bo na ulice napotila 1500 policistov.

Kot je danes povedal direktor policija Jürgen Mathies, bo mestnih policistov ob prehodu v novo leto na ulicah Kölna več kot desetkrat več, kolikor jih je bilo lani. Poleg kölnskih bodo na silvestrovo dejavni tudi zvezni policisti. Predvsem vlake in železniške postaje v Severnem Porenju-Vestfaliji bo nadzorovalo 800 zveznih policistov. Mesto Köln bo za varovanje najelo še okoli 600 varnostnikov.

Oblasti želijo z okrepljenimi varnostnimi ukrepi preprečiti kaos izpred leta dni, ko so skupine moških, po navedbah očividcev predvsem arabskega in severnoafriškega porekla, napadale ženske, jih ropale in spolno nadlegovale, prišlo je tudi do posilstev. Kasneje se je izkazalo, da so bili številni storilci begunci.

Oblasti v Kölnu bodo o ukrepih na silvestrovo domačine in turiste opozarjale tudi s plakati. Pod geslom Veselo in varno praznovanje v Kölnu bo na plakatih natisnjena koda QR in obiskovalci bodo lahko s pomočjo mobilnih telefonov izvedeli, kje bodo zapore, pa tudi, da bo območje okoli kölnske katedrale varovano, kar pomeni, da tja ljudje ne bodo smeli prinesti pirotehničnih sredstev.

Okoli polovico pregonov zaradi silvestrskih napadov so bile nemške oblasti ob pomanjkanju dokazov ali izginotju storilcev nedavno primorane ustaviti. Po podatkih kölnskega tožilstva so ustavili 124 od 267 preiskav, ki so temeljile na obtožbah o krajah, spolnih napadih in posilstvih. Po napadih so sicer oblasti prejele 1200 prijav, med katerimi se jih je več kot 500 nanašala na spolno nasilje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Božidar Dinič 16:19 13.december 2016.

    dolfa vrni se\s\spa nisem nor je rekel le ta

  • Plavi-mil 08:56 13.december 2016.

    Postavijo naj strašilo v obliki Angele na sredi trga, pa naj jo musliči otipavajo.

  • Zmago 08:25 13.december 2016.

    Ne bodi naivna. Oni te bo s pipecom napadel, ti se boš pa branil, pa boš takoj neonaci, fašist, ksenofob ................ to tako špila. Menda je tudi nekoč bilo tako ......... ??? Mediji pa propaganda pa vemo čigavi so !! ...prikaži več (tudi nekoč je menda bilo tako !)http://englishnews.org/informative-news-headlines/anti-ethnic-european-nature-of-the-eu-is-exposed.html