Svet
6 ogledov

V konjskem mesu našli človeku nevarno zdravilo

Lazanja s konjskim mesom Reuters
V konjskem mesu, ki so ga izvozili iz Velike Britanije v Francijo, so našli človeku potencialno zelo nevarno konjsko zdravilo. Prvi primer zamrznjene lazanje, ki je namesto govejega vsebovala konjsko meso, pa so odkrili tudi v Nemčiji.
V mesu konj, ki so ga iz Velike Britanije izvozili v Francijo, so našli človeku potencialno zelo nevarno konjsko zdravilo, je danes sporočil britanski minister za kmetijstvo David Heath. Obstaja možnost, da je sporno meso vstopilo v človeško prehrambeno verigo, čeprav sledi zdravila v izdelkih niso našli, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


Heath je v britanskem parlamentu danes povedal, da je britanska agencija za varnost hrane FSA testirala meso 206 konj, zaklanih v Veliki Britaniji. Pri osmih so odkrili sledi fenilbutazona, ki lahko pri človeku izzove resne krvne motnje.

Podjetju bodo odvzeli licenco

Francoski kmetijski minister Stephane Le Foll je danes na novinarski konferenci v Parizu oznanil, da bo vlada francoskemu podjetju Spanghero začasno odvzela licenco za predelavo mesa, ker je konjsko meso namerno prodajalo kot goveje. Minister za potrošnike Benoit Hamon je ravnanje Spanghera označil za "gospodarsko goljufijo".

Po navedbah francoskih oblasti je Spanghero prodal okoli 750 ton konjskega mesa, od tega 550 ton francoskemu podjetju Comigel, ki v tovarni v Luksemburgu pripravlja zamrznjeno hrano.

Spanghero je danes vse obtožbe zanikal in sporočil, da nikoli ni naročil, prejel ali preprodal kakršnegakoli mesa za katerega ne bi verjel, da je goveje.

Prvi primer lazanje s spornim mesom tudi v Nemčiji

Na odkritje konjskega mesa v uradno govejih izdelkih v Nemčiji so se nemški politiki odzvali z ogorčenjem. "Skoraj lahko rečemo, da gre za resnično svinjarijo," je bila ostra nemška ministrica za varstvo potrošnikov Ilse Aigner. Predsednica poslanske skupine Zelenih v nemškem parlamentu Renate Künast pa je afero pripisala ideologiji vse cenejše pridelave mesa.

Sicer pa v Nemčiji vlada prepričanje, da lahko v prihodnjih dneh v državi pričakujejo še več podobnih odkritih primerov. Potem ko je v sredo sporne lazanje odpoklical Real, so morebitne neustrezne izdelke pročevale tudi druge nemške trgovine, kot so Kaiser's Tengelmann, Rewe, Edeka in Eismann.

Nemški verigi supermarketov Real in Edeka sta danes potrdili, da so v zamrznjeni lazanji, ki je bila deklarirana kot goveja, našli sledi konjskega mesa. Sporne lazanje so že umaknili s polic. Gre za prva taka odkrita primera v Nemčiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Testiranje bo potekalo ves mesec

Evropska komisija bo zaradi afere s konjskim mesom v uradno govejih lazanjah in hamburgerjih na petkovem zasedanju stalnega odbora za varnost v prehranski verigi predlagala niz preverjanj govejih izdelkov in surovega konjskega mesa v vseh članicah EU. Testiranje naj bi potekalo ves marec, rezultate pa naj bi članice objavile 15. aprila.

Komisija predlaga dve vrsti usklajenih testov v celotni EU. S prvo vrsto naj bi članice preverile verodostojnost predelanih mesnih izdelkov, ki so označeni kot goveji. Z drugo vrsto testov pa naj bi preventivno preverile, ali je surovo konjsko meso zdravstveno neoporečno.

"Kriva je Evropska komisija"

Britanski časnik The Times se medtem v današnji izdaji sprašuje, zakaj je sploh izbruhnil škandal. Krivdo so pripisali Bruslju, saj je Velika Britanija po pritiskih Evropske komisije prejšnje leto prepovedala postopke, s katerimi strojno ločujejo meso od kosti in kit. S tem se je proizvodnja podražila, kar je na stežaj odprlo vrata poceni uvoženemu mesu iz držav z nižjimi standardi, ugotavljajo.

Afera s konjskim mesom v deklarirano govejih izdelkih je izbruhnila prav v Veliki Britaniji, potem ko so tam odkrili sumljive lazanje. Sicer pa so primere konjskega mesa v uradno govejih izdelkih odkrili že na Irskem sredi januarja, in sicer v hamburgerjih, ki so jih naključno testirali.

Na sredinem izrednem sestanku osmih članic EU, vpletenih v afero, so se države strinjale, da naj usklajevanje nacionalnih preiskav afere prevzame evropski urad Europol. Prav tako so ministri teh držav pozvali k prednostni obravnavi načrtovane reforme označevanja predelane hrane. V tem okviru se razmišlja o možnosti uvedbe obvezne oznake države izvora predelanih mesnih izdelkov.

Afera s konjskim mesom bo tudi na dnevnem redu rednega zasedanja kmetijskih ministrov EU 25. februarja v Bruslju.

Komentarjev 1
  • Oseba_ 13:53 14.februar 2013.

    brez komentarja