Svet
33 ogledov

V kovčku tihotapila tigra

(Foto: Letališče Suvarnabhu/Tajska) Žurnal24 main
V svetovni fundaciji za divje živali svarijo: tako ravnanje pomeni, da lahko leta 2050 umre zadnji v divjini živeči tiger.

V kovčku 31-letne Tajke, ki je bila z letalsko družbo Mahan Air namenjena poleteti v Iran, so carinske oblasti na letališču Suvarnabhuni v Bangkoku pri rentgenskem pregledu našle nekaj nenavadnega. Zahtevale so, da pokaže prtljago in v kovčku poleg plišaste igračke -  tigra našle živega dva meseca starega tigrovega mladička. Omamljen je ležal skupaj z odejo, oblekami in drugimi osebnimi predmeti Tajke, ki so jo po poročanju tujih medijev  identificirali kot Piyawan Palasarn. Za tihotapljenje ogroženih divjih vrst ji grozijo štiri leta zaporne kazni in globa v višini 1300 evrov.

Ogrožena vrsta
Ta nenavaden in protizakonit pripetljaj se je zgodi že 26. avgusta, a je dogodek imel precejšen odmev, še posebej potem, ko je novico, sliko in video objavila mednarodna mreža za nadzor trgovanja z živalmi TRAFFIC. Iz Svetovne fundacije za divje živali (WWF) so sporočili, da se je populacija v divjini živečih tigrov v zadnjih desetih letih prepolovila. Danes na svobodi živi le 3200 živali te vrste, medtem ko jih bilo še leta 1970 38 tisoč. Na začetku 20. stoletja je populacija tigrov štela sto tisoč živali. Na Baliju je poslednji tiger poginil leta 1940, v Srednji Aziji sredi sedemdesetih let, javanski in kaspijski tiger je izumrl sredi osemdesetih, tiger na jugu Kitajske pa v devetdesetih  letih. Tudi v Indiji in Bangladešu, kjer so tigri najštevilčnejši, jih ni več kot 1400. WWF trdi, da je ta vrsta prav sedaj na prelomnem trenutku obstanka. Poziva k najstrožji prepovedi lova ter za zaščiti njihovih prebivališč. V fundaciji ocenjujejo, da bi lahko tako populacijo tigrov do leta 2050 popravii na nivo iz leta1985, ko jih je bilo v divjini 25 tisoč. S slabo prakso bi istega leta lahko umrl zadnji v divjini živeči tiger.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.