Svet
20 ogledov

V Kurdistanu volijo

Kurdistan EPA
V avtonomni iraški pokrajini Kurdistan na severu države so se danes začele parlamentarne volitve.

Opazovalci pričakujejo visoko volilno udeležbo. Dve največji stranki (Kurdska demokratična stranka - KDP in Domoljubna unija Kurdistana (PUK)) tokrat nastopata ločeno, zaradi česar manjše stranke upajo, da bodo dobile več političnega vpliva.

Na preteklih volitvah sta KDP in PUK nastopili skupaj. Okoli tri milijone volilnih upravičencev izbira med 1129 kandidati, ki se potegujejo za 111 sedežev v avtonomnem parlamentu. 30 odstotkov poslanskih sedežev je rezerviranih za ženske, 11 poslanskih mest pa za verske predstavnike in etnične manjšine, kot so kristjani in Turkmeni.

Avtonomna iraška pokrajina Kurdistan obsega province Erbil, Dohuk in Sulejmanija. Varnostne razmere v Kurdistanu so po oceni poznavalcev trenutno boljše kot v številnih drugih iraških regijah, čeprav v odnosu do zveznih oblasti v Iraku pogosto prihaja do trenj - predvsem zaradi kurdskih ozemeljskih zahtev ter črpanja nafte in izkoriščanja plina na spornih območjih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.