Svet
11 ogledov

V lekarnah zastrupljeno zdravilo

Metatone Tonic v slovenskih lekarnah ni na voljo. (Foto: Skynews) Žurnal24 main
Britanska inšpekcija je lekarnam ukazala, da morajo v 48 urah s prodajnih polic odstraniti vsa zdravila Metatone Tonic, v katerih naj bi se nahajal bencin.

V zdravilu Metatone Tonic proizvajalca Pfizer so z analizo odkrili prisotnost bencina, zaradi česar bodo morali prodajalci zdravila s prodajnih polic umakniti več kot 20.000 stekleničk tega zdravila.

Po podatkih britanske agencije za zdravstveni nadzor − Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency − naj bi imela sporne stekleničke celo vonj po bencinu.

V slovenskih lekarnah omenjenega sirupa ne uporabljajo. Za zurnal24.si so pojasnili, da se bencin v farmaciji uporablja kot topilo in so ga najverjetneje pozabili odstraniti.

Metatone Tonic je sirup, ki ga fizične osebe v Veliki Britaniji lahko kupijo v vseh lekarnah. Ker gre za zdravilo proti gripi in prehladu, kupci v času nove gripe po njem posegajo pogosteje kot sicer. Agencija za nadzor je že odsvetovala nakup sirupa oziroma naj morebitne kupljene izdelke vrnejo v lekarne in zahtevajo povračilo stroškov.

Po poročanju Sky Newsa zaenkrat še ni znano, ali sporni sirup lahko povzroči resne težave, prav tako ne poročajo o morebitnih primerih zastrupitve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.