Svet
20 ogledov

V Libiji prve volitve po padcu Gadafija

Volitve v Libiji
1/5
Reuters
V Libiji so potekale prve volitve po strmoglavljenju dolgoletnega diktatorja Moamerja Gadafija. Volivci so volili ustavodajno skupščino.

Gneča na voliščih je v Libiji nastala še pred odprtjem volišč, na katerih je tri milijone volilnih upravičencev volilo ustavodajno skupščino, ki bo pripravila novo ustavo.

Po poročanju tujih agencij je vzdušje v državi praznično. Številni so se odeli v zastave v barvah revolucije, ki je spodnesla režim Moamerja Gadafija, slišati je bilo tudi glasno ritmično hupanje med vožnjo z avtomobili.

Nejevolja zaradi novih pravil

Precej nejevolje je povzročila odločitev Nacionalnega prehodnega sveta, da pri razdelitvi sedežev v ustavodajni skupščini upošteva regionalne in demografske kriterije, pri čemer jih bo 100 pripadlo zahodnemu delu države, 60 vzhodnemu in 40 južnemu.

Stranke z vzhoda so zahtevale enakomerno razdelitev sedežev ter zagrozile z bojkotom in oviranjem procesa ter nasiljem, če njihove zahteve ne bodo izpolnjene. V petek se je tako pod rafalom strelov znašel helikopter, ki je prevažal volilni material. Pri tem je umrl uslužbenec volilne komisije. Danes pa so protestniki, ki so pozivali k bolj poštenemu zastopanju, dosegli zaprtje več volišč. V mestu Ajdabiya so požgali skladišče z volilnim materialom.

Zmaga islamistov

Po napovedih bodo v Libiji, tako kot so v Egiptu in Tuniziji, slavili islamisti. Izidi volitev naj bi bili sicer znani šele čez teden dni.

Za 200 sedežev se bori več kot 4000 kandidatov. Ustavodajna skupščina bo po izvolitvi imenovala delovno skupino, ki bo morala v 120 dneh pripraviti osnutek ustave, ki jo bo skupščina potrjevala z dvotretjinsko večino, nato pa bodo o njej odločali še volivci na referendumu. Med ključnimi točkami nove ustave bodo oblika vladanja, vloga islama v državi in družbi, vloga žensk in pravice manjšin.

Ko bo ustava potrjena, bo imela skupščina 30 dni časa, da objavi nov volilni zakon, nato pa bodo morali v 180 dneh izvesti nove volitve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.