Svet
773 ogledov

V Libijo vojska, plačanci ...

Libija Reuters
Libijska mednarodno priznana vlada v Tripoliju je Turčijo zaprosila za vojaško pomoč, in Turčija bo na prošnjo odgovorila, je danes sporočil tiskovni predstavnik turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Fahrettin Altun je dodal, da bodo, tako kot je dejal Erdogan, dogovor spoštovali.

Erdogan je v četrtek sporočil, da bo turški parlament v januarju glasoval o predlogu, s katerim bodo avtorizirali napotitev vojakov v Libijo v podporo mednarodni priznani vladi v Tripoliju. S tem bodo odprli pot za turško vojaško posredovanje v državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turški parlament je sicer že v soboto ratificiral dogovor o varnostnem in vojaškem sodelovanju z libijsko vlado narodne enotnosti (GNA) premierja Fajeza al Saradža, za napotitev vojske v Libijo pa potrebuje ločeno pobudo.

Altun je Twitterju še zapisal, da podpirajo mednarodno priznano zakonito vlado v Libiji in da morajo zunanje sile prenehati s podporo nezakonitih skupin proti libijski vladi.

Mediji so poročali, da je Rusija v Libijo poslala plačance, ki se borijo na strani sil odpadniškega libijskega generala Halifija Haftarja, ki je aprila sprožil ofenzivo za zavzetje prestolnice Tripoli. Moskva to zanika. Združeni narodi medtem obtožujejo Haftarjeve sile, da borce rekrutirajo v Sudanu.

Altun je še zatrdil, da si ne želijo, da bi bila Libija vojno območje.

Skritiziran dogovor

Turčija je z libijsko vlado podpisala tudi dogovor o razmejitvi na morju, ki Turčiji omogoča uveljavitev pravic na obsežnih območjih vzhodnega Sredozemlja, ki je bogato z zemeljskim plinom, ki si ga lasti tudi Grčija. Dogovor je naletel na kritike mednarodne skupnosti in Grčije.

Altun je danes zatrdil, da ta dogovor zagotavlja Turčiji ohranitev svobode gibanja na odprtem morju. Zagotavlja tudi trdne odnose z libijsko vlado, je dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.