Svet
9 ogledov

V Ljubljani le dve zvezi

V Avstriji je bilo samo v glavnem mestu, ki ima približno toliko prebivalcev kot Žurnal24 main
Istospolne zveze. Na Dunaju lani sklenjenih 365 istospolnih zvez. V Ljubljani le dve, v Sloveniji do leta 2009 pa le 29.

"Slovenska zakonodaja uvaja le omejen nabor pravic in dolžnosti," pravi Jasna Magić iz društva Legebitra.

"Večina pravic, do katerih imajo dostop heterospolni partnerji, vključno s priznanim statusom svojca, pa istospolnim registriranim partnerjem ostaja nedosegljiva," dodaja.

Vsak dan ena zveza
V Avstriji so registracijo istospolnih zvez uvedli šele januarja lani. Zakonodaja istospolnim parom daje razne socialne pravice, še vedno pa jim ne dovoljuje posvojitve otroka. Samo v prestolnici se je lani za registracijo odločilo kar 365 parov, torej v povprečju eden na dan.

Pri nas je slika precej drugačna; ker podatkov na državni ravni za lani še ni, smo se obrnili na nekatere večje upravne enote.

Maribor ena, Celje nič
Na področju ljubljanske upravne enote sta bili lani registrirani le dve istospolni skupnosti. Eno so registrirali na mariborski upravni enoti ter eno na kranjski. Niti ene istospolne zveze pa lani niso registrirali v Novem mestu in Celju. Z Upravne enote Koper odgovorov včeraj nismo dobili.

Po raziskavi iz leta 2004 naj bi si kar 60 odstotkov istospolnih parov želelo registracije zveze. "Razlogi so bili zelo pragmatični, denimo zaradi socialne varnosti, možnosti kandidiranja za neprofitna stanovanja in podobno," pravi Magićeva.

Pozvali k bojkotu
Zdajšnji zakon, ki pri nas velja od leta 2006, pa ravno tega ne omogoča, pove. Dodaja, da so zaradi diskriminatornosti naše zakonodaje društva za pravice istospolnih celo pozvala k bojkotu registracije zvez.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.