Svet
24 ogledov

V Ljubljani namerili več kot 39 stopinj!

neurje EPA
V Ljubljani je bilo okoli tretje ure popoldan spet rekordno vroče. Živo srebro se je povzpelo vse do 39,5 stopinj. V petek prihajajo nevihte, ki pa se k nam pomikajo iz Nemčije, kjer so povzročile pravo razdejanje.

Popoldanske temperature v Ljubljani so dosegle nov rekord. Kot so za zurnal24.si potrdili na Agenciji RS za okolje, se je ogrelo vse do 39,5 stopinj. To je od sobote že četrta najvišje izmerjena temperatura v Ljubljani.

Blizu rekordom so temperature tudi drugod po Sloveniji, na Arsu pa pravijo, da še vedno naraščajo. Po podatkih samodejnih postaj je v Črnomlju, Krškem, Litiji, Mariboru, Novi Gorici in Novem mestu 38 stopinj.

Vročina se bo jutri sicer premikala proti vzhodu, a kljub temu na Arsu napovedujejo, da bi lahko ljubljanski rekord podrli spet jutri.

V petek možna toča in močan veter

Vremenoslovci napovedujejo ohladitev proti koncu tedna. V petek bo pri nas sprva še delno jasno, sredi dneva in popoldne pa se bodo začele pojavljati krajevne nevihte. Še bo vroče (čez 30 stopinj) in soparno. V noči na soboto bodo padavine, deloma nevihte, zajele vso državo. V soboto bo sprva oblačno z občasnimi padavinami, na Primorskem tudi nevihtami. Čez dan bodo padavine povečini ponehale, delno se bo zjasnilo. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja. Osvežilo se bo.

Do vključno petka, 9. avgusta, bo zelo velika toplotna obremenitev, opozarjajo na Arsu.

"V petek popoldne in zvečer so tudi pri nas možne močnejše nevihte, nalivi, močan veter in tudi toča. V petek bo vroče. V soboto zjutraj pa bo k nam prišla hladna fronta. V nižjih plasteh se bo verjetno ohladilo. Neviht ne bo več.,“ so za nas povedali na Agenciji RS  za okolje. Razložili so tudi, da hladen zrak še ni prispel do Nemčije, zato so neurja tam še možna. Lažje bodo zadihali v četrtek.

V Nemčiji težave v železniškem prometu

V Nemčiji divjajo močna neurja. Kot poročajo, je več deset tisoč ljudi obtičalo na železniških postajah, saj je ponekod železniški promet močno oviran. Veje in izruvana drevesa pa niso poškodovali le tirov, ampak tudi več ljudi, še poročajo. Najhuje je bilo v Berlinu in Hessnu, policija in gasilci pa so imeli polne roke dela tudi na Bavarskem, Saškem in v Thüringenu.

Pričakujejo točo s premerom 5 cm

Gasilci pa niso praznili le kleti, ampak so se borili tudi z ognjem. V neko kmetijo je namreč udarila strela. Škoda naj bi se gibala pri 400 tisoč evrih, na srečo pa nihče ni bil poškodovan, tudi živina ne. Hudo je bilo sicer tudi v Frankfurtu, kjer je bil moten letalski promet. Poročajo o daljših zamudah.

Vreme se v Nemčiji tudi danes ne bo izboljšalo. Meteorologi namreč napovedujejo nov orkanski veter in nevihte s točo. Oblasti se bojijo ogromne škode. Pričakujejo namreč točo s premerom 5 centimetrov.

Komentarjev 6
  • Srecko Sebjanic 00:21 08.avgust 2013.

    http://www.vreme-slo.si/index.php/component/k2/item/340-neurja-v-evropi-v-nem%C4%8Diji-padala-12-cm-debela-to%C4%8Da

  • fazko 21:41 07.avgust 2013.

    kaj jamrate v žalcu je bilo 40 stopinj danes pa noben nihče ne omeni

  • Trovlak 18:47 07.avgust 2013.

    Dokler ima Ljubljana "rekordnih" 39,5°C, je bilo na jugu Slovenije, točneje v okolici Sodevcev, več ur v senci konstantno 40,2°C. Ampak problem teh "rekordov" je ta, da se vremenoslovcem ne da iti na teren, takšen kraj kot Sodevci, ki šteje ...prikaži več 40 prebivalcev, pa lastne merilne postaje nima.