Svet
11 ogledov

V Lombardiji razpustili parlament

Italijanski paralment EPA
V Lombardiji, najbogatejši italijanski regiji, so danes zaradi velikega korupcijskega škandala razpustili parlament. Regionalni svet je kot zadnje dejanje potrdil nov volilni zakon, s katerim bodo v regiji najkasneje januarja lahko razpisali predčasne volitve.

Z razpustitvijo parlamenta se je za Lombardijo končalo skoraj dve desetletji trajajoče politično obdobje. Na čelu regije je kot predsednik deželnega parlamenta namreč zadnjih 17 let sedel Roberto Formigoni. Ta je veljal za tesnega zaveznika Silvia Berlusconija, zaradi njegovih domnevno koruptivnih povezav z več spornimi podjetji pa je že nekaj časa tarča ostrih kritik.

Sodu je dno izbila aretacija člana deželnega parlamenta v Lombardiji Domenica Zambettija, ker naj bi kupoval glasove volivcev. Pri tem naj bi mu pomagala mafija, natančneje lokalni klan kalabrijske N'dranghete, ki mu je na volitvah leta 2010 v zameno za 200.000 evrov zagotovil več tisoč glasov. Policija v zvezi s tem preiskuje še več oseb.

Volitve v Lombardiji naj bi izvedli med 16. decembrom in 27. januarjem. Točni datum volitev bo določilo italijansko notranje ministrstvo.

Komentarjev 1
  • privat 09:45 09.december 2012.

    gotova je EU...kaj pa je spustila bedne države k sebi...?? Da jih okužimo z prevarami??Korupcijo??