Svet
13 ogledov

V Londonu milijon homoseksualcev

Parada ponosa v Londonu
1/26
Žurnal24 main
V evropskih prestolnicah so v soboto potekale parade ponosa, s katerimi so geji, lezbijke in drugi glasno stopili v bran pravicam homoseksualcev. Ulice Londona je preplavilo kar milijon ljudi.
10. Parada ponosa pod sloganom Dovolj čakanja! se je odvijala tudi v Ljubljani.

Londonske parade, s katero so tokrat počastili 40. obletnico obstoja skupine Gejevske osvobodilne fronte (GLF - Gay Liberation Front), ki je organizirala prvo tamkajšnjo parado ponosa, se je med drugim udeležila britanska ministrica za enake možnosti Lynne Featherstone. Kot je sicer pred dnevi razkrila Featherstoneova, britanska vlada razmišlja, da bi istospolnim parom v slovesnost ob sklenitvi civilnega partnerstva dovolila vključitev verskega elementa.

Fotografije mavričnih parad si oglejte TUKAJ.

Na Dunaju 100.000 ljudi
V avstrijski prestolnici se je po navedbah organizatorjev na letošnji paradi ponosa zbralo kakih 100.000 ljudi. Tokratna tema je bila družina, saj avstrijski geji in lezbijke zahtevajo, da se v družinskem pravu njihove pravice izenačijo s pravicami heteroseksualnih parov. Osrednja zabava je potekala na trgu Schwarzenbergplatz.

V Madridu se je v soboto v podporo pravicam homoseksualcev zbralo več desettisoč ljudi. V Madridu so si za letošnjo temo izbrali "enakost transseksualcev". Shoda, v katerem je sodelovalo kar 30 fantazijsko okrašenih vozil, se je udeležila ministrica za enake možnosti Bibiana Aido, kot častna gosta pa sta bila povabljena izraelski transseksualec in palestinska lezbijka. Španija je ena redkih držav, ki istospolnim parom poleg porok dovoli tudi posvojitve.

Na udeležence s solzivcem
Tudi v Rimu se je v soboto zbralo več tisoč homoseksualcev in drugih zagovornikov njihovih pravic. V Helsinkih pa so tokratno parado ponosa spremljale aretacije treh mlajših moških, ki so udeležence parade napadli s solzivcem.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.