Svet
14 ogledov

V Londonu množični protesti

Demonstracije v Londonu EPA
V Londonu se je na demonstracijah proti britanskemu izstopu iz EU zbralo okoli 40 tisoč ljudi, ki zahtevajo, da Velika Britanija kljub drugačnemu izidu referenduma ostane v EU.

Doslej je že okoli štiri milijone Britancev podpisalo spletno peticijo za nov referendum o EU, vendar so pristojne službe izrazile dvom o tem, da so vsi podpisi veljavni.

Medtem britanski politiki zatrjujejo, da poti nazaj ni in da je treba udejaniti odločitev, za katero je 23. junija glasovalo 52 odstotkov volivcev.

Raziskava, ki jo je za BBC opravila agencija Ipsos Mori, je sicer pokazala, da 16 odstotkov Britancev, ki so glasovali na referendumu, meni, da bo njihova država ostala v EU, 22 odstotkov jih ne ve, ali bo izstopila, skoraj polovica pa jih ocenjuje, da bi morali imeti pred začetkom izstopnih pogajanj z EU nove parlamentarne volitve.

Cameron napovedal odstop

Premier David Cameron, ki je zagovarjal obstanek v EU, je po referendumu napovedal odstop z mesta premierja in vodje konservativcev, vse močnejši pa so tudi pritiski na vodjo opozicijskih laburistov Jeremyja Corbyna, naj odstopi.

Današnje demonstracije potekajo v času, ko je kraljica Elizabeta II. ob odprtju zasedanja škotskega parlamenta državljane pozvala, naj se "mirno in zbrano" soočajo z izzivi. "V časih hitrega razvoja dogodkov si je nujno vzeti dovolj časa z premislek," je dejala monarhinja.

Kraljica se politično ne opredeljuje

Kraljica, ki se politično nikoli ne opredeljuje, se ni izrekla niti glede brexita, današnji poziv pa je njena prva izjava po referendumu 23. junija.

Na Škotskem se je sicer večina volivcev izrekla za obstanek v EU, zaradi večinske drugačne odločitve v državi pa je slišati pozive k novemu referendumu o neodvisnosti Škotske.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1