Svet
17 ogledov

V Madrid prispel papež

Papež v Španiji
1/8
Reuters
Španijo je obiskal papež. Zaradi visokih stroškov so bili na predvečer protesti. Odmeva tudi zgodba o nuni, ki bo prvič po 84 letih zapustila samostan, da se sreča s papežem.

V Madrid, kjer od torka poteka letošnji svetovni dan mladih je danes prispel papež Benedikt XVI. V čast poglavarju Katoliške cerkve je najprej potekala slovesnost na madridskem letališču, nato pa se je s papamobilom popeljal po madridskih ulicah.

Po pristanku ga je na letališču pričakalo približno 2000 ljudi, Njegov prihod so pospremili z aplavzom in plapolanjem španskih in vatikanski zastav.

Pred pristankom je papež Benedikt XVI izrazil zaskrbljenost nad zaposlovanjem mladih. "Trenutna gospodarska kriza je med drugim tudi moralna kriza, brez katere ekonimija ne more delovati. Pomembno je tudi, da je v središču pozornosti v ekonomiji človek in nikakor ne obratno." Izrazil je tudi zadovoljstvo ob ponovnem obisku Španije.

Zvečer pa bo na trgu Cibeles potekala slovesnost ob njegovem prihodu. Letošnje druženje poteka pod geslom "Ukoreninjeni in sezidani v Kristusu ter utrjeni v veri".

Dan mladih se bo začel z otvoritveno mašo na trgu, vrhunec pa bo dosegel v nedeljo z zaključno mašo na letališču Cuatro Vientos jugozahodno od prestolnice, ki jo bo daroval papež.

V soboto bo Benedikt XVI. na tem letališču vodil večerno vigilijo, nato pa bodo mladi noč prebili pod zvezdami.

Papež v Španiji že tretjič

Papež Benedikt XVI. bo v Španiji tokrat že tretjič, njegovemu obisku oziroma organizaciji svetovnega dneva mladih, ki bo po ocenah stal od 50 do 60 milijonov evrov, pa številni zaradi visokih stroškov v času gospodarske krize in rekordne brezposelnosti v Španiji nasprotujejo. Ob robu papeževega obiska in svetovnega dneva mladih so zato v španski prestolnici že pred njegovim prihodom potekali protesti.

Visoki stroški so izredno občutljivo vprašanje v Španiji, ki sta jo gospodarska in finančna kriza hudo prizadeli in za katero se vse bolj zdi, da bo zaradi vse hujše dolžniške krize potrebovala mednarodno pomoč.

Pred obiskom aretirali tudi domnevnega napadlaca

Španski policisti so aretirali tudi 24-letnega študenta kemije iz Mehike zaradi suma, da je nameraval izvesti napad s plinom na nasprotnike papeževega obiska. Bil je eden izmed prostovoljcev, ki so pomagali pri pripravi obiska Benedikta XVI. in svetovnih dnevov mladih.

Komentarjev 3
  • lilihip 12:52 18.avgust 2011.

    bolano! ne morš verjet da l2011 ko je že vse znanstveno dokazano folk tem lopovom še vedno slepo sledi in verjame

  • Chilli 09:11 18.avgust 2011.

    DAROVAL bo mašo..? Hej, za 50 oziroma 60 mio šuškov je pa to preklet DRAGA zadeva. Kaj pa rabi hodit okrog zdrahe delat, če je že tako kriza povsod. Sploh bi pa Vatikan lahko te zadeve sponzoriral, ker gre itak ...prikaži več 1/3 iz vsake pušce tja (1/3 za dotično cerkev, 1/3 za župnijo kateri pripada in 1/3 v Vatikan- in cerkve imamo na vsakem hribu pa to ne samo pri nas). Lopovi hinavski..!!!

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 08:49 18.avgust 2011.

    Baba je stara okol 100 let,će 84 let ni bila nikjer??Mogoče so jo mel pa v zmzovalniku,da se je ohranila tko dolgo?