Svet
66 ogledov

V Makedoniji žalujejo za mrtvimi policisti

Napad v Kumanovu EPA
V Kumanovu na severu Makedonije je bilo v spopadih s teroristično skupino, ki naj bi načrtovala teroristične napade po vsej državi ubitih osem policistov, trideset je ranjenih. Policija objavila imena teroristov. Zaokrožile teorije zarote.

Osem policistov od tega trideset hudo ranjenih in štirinajst pripadnikov oborožene skupine, takšna je krvava statistika dvodnevnih spopadov v etično mešanem predmestju Kumanova, mesta na severu Makedonije. Podatkov o morebitnih mrtvih civilistih še ni. V državi dan je danes dan žalovanja. 

Policija objavila imena napadalcev

Po poročanju makedonske policije (MUP) je napade organizirila terotistična skupina, ki je v zadnjih letih v Makedoniji izzvala kar nekaj napadov, pripadnike pa že leta iščejo tudi preko mednarodne tiralice. Kot je dejal Ivo Kotevski, predstavnik MUP-a, so vodje napadalcev:  Muhamed Krasnići -  "Komandant Mališeva", Mirsad Ndrecaj - "Komandant Nato", Sami Uškini - "Komandant Sokoli", Beg Rizaj – "Komandant Begu" i Deme Šehu – "Juniku".

teroristi Kumanovo | Avtor: makedonska policija makedonska policija

Skupino, v kateri naj bi bilo več kot petdeset pripadnikov, naj bi vodili Albanci s Kosova, v njej pa je bilo tudi več makedonskih državljanov albanskega rodu. Pripravljali naj bi večje teroristične napade na cilje po Makedoniji.

Kot je dejal makedonski premier Nikola Gruevski, naj bi bili njihovi cilji trgovski centri in športni dogodki ter čim več smrtnih žrtev. Želeli naj bi destabilizirati državo.

Teorija zarote o vpletenosti oblasti

Po poročanju dopisnice RTV Slovenija Marte Razboršek, so med prebivalci zaokrožile teorije zarote, da naj bi tamkajšnje oblasti akcijo organizirale kar same: "Vse je nameščeno, poglejte skupaj smo vsi. Policija je streljala, samo ne vem, na koga, nobene skupine ni bilo tam," je povedan eden od prebivalcev naselja Diva, drugi je dodal: "Gledal sem skozi okno, trideset policistov je streljalo v zrak."

Opozicija namreč zaradi korupcije, ki jo dokazujejo objavljeni posnetki telefonskih pogovorov, zahteva odstop vlade Nikole Gruevskega, ki je v koaliciji z albansko Demokratsko unijo za integracijo DUI, ki jo vodi nekdanji gverilski poveljnik Ali Ahmeti. Po drugi strani je vlada, tako Razborškova, napovedovala mogočo destabilizacijo s tretje strani - ob pomoči opozicije.

V Skopju je bila v nedeljo pozno popoldne seja sveta za nacionalno varnost, ki jo je sklical predsednik Gjorge Ivanov in na katero so bili izjemoma vabljeni tudi opozicijski voditelji.

 

Komentarjev 2
  • kapibara 11:36 11.maj 2015.

    Upam da imajo Makedonci tak zapor, kot je Črni Delfin v Rusiji..

  • kapibara 11:31 11.maj 2015.

    Takih se NE zajema.. mogoče začasno 2- 3, da malo zakikirikajo, potelja pa nazaj k grupi..