Svet
13 ogledov

V Mehiki odkrili 6.000 let stare simbole

Mehika poslikave, kamni
1/3
EPA
Arheologi so v Mehiki odkrili eno od največjih prazgodovinskih zbirk umetniških del, vrezanih v kamenje.

Rezbarije v kamnih so arheologi našli v kraju Coahuila in verjamejo, da so to umetniška dela nomadskih plemen, ki so na tem območju živela pred več kot šest tisoč leti, poroča Reuters. Odkrili so več kot osem tisoč poslikav na več kot 500 kamnih, ki se po pokrajini raztezajo v krogu treh kilometrov.

Znanstveniki verjamejo, da so plemena na ta način prikazovala obrede lovov, nekatere poslikave pa predstavljajo tudi ozvezdje. Arheologi lahko z njihovo pomočjo razberejo, kakšna orodja so uporabljali, poslikave pa so jim dale tudi nekatere druge namige o takratnem življenjskem slogu. Na podlagi teh poslikav so denimo ugotovili, da je bil zanje zelo pomemben belorepi jelen, ki je bil del številnih ritualov, povezanih z lovom.

Kmalu dostopno za turiste

Gerardo Rivas, eden od arheologov, je ob tem povedal, da je to končno dokaz, da so tukaj nekoč živeli ljudje. Med drugim so našli kuhalnike, lonce in tudi puščice za lok. V dolini so našli še dokaze, da so prebivali v nekakšnih kampih, ki so bili ločeni z grebeni.

Poleg šest tisoč let starih rezbarij pa so na istem območju našli še modernejše poslikave, ki naj bi nastale v drugi polovici 16. stoletja.

Arheološka raziskava se je začela avgusta lani, v kratkem pa nameravajo svoje odkritje deliti še z ostalim svetom. Turisti bodo lahko obiskali najdišče, ki je od mehiškega mesta Monterrey oddaljeno 97 kilometrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.