Svet
5 ogledov

V Mehiki strah pred vulkanom, v Čilu pred cunamiji

Čile Shutterstock
Pred obalo Čila so ponoči zabeležili potres z magnitudo 6,7, zaradi katerega so oblasti za obalno območje preventivno izdale ukaz o evakuaciji. V Mehiki pa so izdali opozorilo pred morebitnim izbruhom vulkana Popocatepetl.

Po zadnjih podatkih potres v Čilu ni povzročil cunamija. Zaenkrat tudi ni podatkov o gmotni škodi, so pa oblasti sporočile, da je v mestu Valparaiso med potresom zaradi srčnega napada umrl 72-letni moški.

Žarišče potresa je bilo okoli 42 kilometrov severovzhodno od pristaniškega mesta Valparaiso, kjer o večji škodi, razen posameznih poškodb na fasadah, ne poročajo. Tresenje tal, zaradi katerega je ponekod prišlo do izpada električne energije in prekinitve telefonskih povezav, pa so občutili tudi v čilski prestolnici Santiago de Chile, kjer je več sto ljudi v paniki zbežalo na ulice.

Čile je sicer 27. februarja 2010 prizadel silovit potres z magnitudo 8,8, ki je povzročil uničujoč cunami. Umrlo je več kot 500 ljudi, nastala pa je tudi gmotna škoda, ki so jo ocenili na več milijonov ameriških dolarjev.

Na drugi strani pa nevarnost izbruha vulkana

V Mehiki pa so izdali opozorilo pred morebitnim izbruhom vulkana Popocatepetl blizu Mexico Cityja. Kot so opazili strokovnjaki, je včeraj iz njega že prišlo nekaj lave.

Strokovnjaki se bojijo, da bi v sklopu aktivnosti 5.450 metrov visokega vulkana lahko prišlo do močnejših eksplozij. Tako bi skale iz vulkana lahko naneslo daleč stran, možne so tudi pepelnate plohe.

Strokovnjaki so sicer letos na vulkanu že opazili povečano aktivnost. Popocatepetl je v zadnjih letih bruhal dim in pepel, leta 2000 pa so morali zaradi aktivnosti evakuirati 50 tisoč prebivalcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.