Svet
8 ogledov

V Mehiki zasegli 15 ton drog

metamfetamini na Tajskem leta 2004 Reuters
Mehiške oblasti so v boju proti trgovini s prepovedanimi drogami dosegle zgodovinsko zmago. V zvezni državi Jalisco so po poročanju vojaških virov zasegli 15 ton čistega metamfetamina.

Akcijo je izvedla mehiška vojska, ki je drogo odkrila v predmestju Guadalajare, drugega največjega mesta v Mehiki. Po poročanju kanadske TV mreže CTV oblasti v srednjeameriški državi zaenkrat ne dajajo dodatnih informacij.

Po podatkih Združenih narodov je tokratni zaseg v državi po količini dvakrat večji od zasega metamfetamina v celem letu 2009. Mehika je sicer po navedbah ameriške agencije, ki deluje kot obveščevalna služba za spremljanje trgovine s prepovedanimi drogami, glavni izvor metamfetaminov, ki jih prodajajo na črnem trgu v ZDA.

Kot pa še piše portal kanadske televizijske mreže, je proizvodnja te droge v Mehiki v porastu. Nadzor nad večino trgovine pa ima vplivni kartel Sinaloa. Ameriške oblasti ga označujejo za najbolj vplivnega trgovca z drogami na svetu.

Metamfetaminov vse več

Metamfetamini spadajo med tako imenovane "rekreativne" droge. Kot so v zvezi z njim napisali na spletni svetovalnici nezasvojen.si, spadajo – tako kot amfetamini in ekstazi – med stimulanse, saj pospešijo delovanje centralnega živčnega sistema. Za metamfetamin se po njihovih navedbah pojavlja vse več zanimanja, zlorablja pa se ga tudi na delovnem mestu. "Zaskrbljujoče je, ker je zloraba metamfetaminov povezana z vrsto hudih zdravstvenih težav," pa še opozarjajo pri spletni svetovalnici.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.