Svet
145 ogledov

V Meki tiktaka največja ura na svetu

(Foto: EPA) Žurnal24 main
V muslimanskem svetem mestu Meka je na tamkajšnjem najvišjem nebotičniku začela biti največja ura na svetu. Slednjo so zagnali točno opolnoči, ko se je začel ramazan.

Ura, ki v premeru meri kar 43 metrov (za primerjavo: premer železnega okvirja ure londonskega Big Bena meri sedem metrov), je pritrjena 400 metrov nad tlemi na drugem najvišjem nebotičniku na svetu. Slednji je za 11 metrov krajši od najvišje stavbe na svetu − dubajskega Burj Khalifa (828 metrov).

"Začetek delovanja svete ure Meke je določil kralj Abdullah bin Abdulaziz Al-Saud ... eno minuto po polnoči, prvi dan svetega meseca ramazan," je zapisala tiskovna agencija Savdske Arabije SPA.

Številčnica ure, ki je pritrjena na štirih straneh stavbe, je sestavljena iz 90 milijonov steklenih barvnih mozaikov in velikim napisom Allah. Uro pa se bo lahko videlo iz vseh delov mesta, še piše agencija SPA.

ura, Meka, stolp | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Ves islamski svet se bo lahko ravnal po času Meke in ne več po greenwiškem. Ura v Meki bo postala simbol vseh muslimanov,"
je dejal prebivalec bližnjega mesta Jeddah Hashim Adnan.

Stolp z uro bo sicer zaščitni znak hotelskega kompleksa zasebnega investitorja Saudi Binladen Group, ki ga sestavlja sedem nebotičnikov. Ko bo kompleks dokončno zgrajen, se bo lahko pohvalil tudi z največjo sprejemno dvorano na svetu. Po poročanju lokalnih medijev je investicija vredna tri milijarde dolarjev.

Oblasti želijo s projektom modernizirati to starodavno mesto in ga bolj približati vernikom. Vsako leto Meko, ko tam poteka tradicionalno romanje hadž, obišče okoli dva milijona ljudi. V preostalem delu leta pa mesto obišče 3,5 milijona muslimanov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.