Svet
7 ogledov

V Mjanmaru napovedali volitve za november

Vodja vojaške hunte, general Tan Šve. (Foto: Epa) Žurnal24 main
V Mjanmaru napovedane prve splošne volitve po letu 1990. Volitve tudi tokrat le orodje za utrjevanje oblasti vojaške hunte.

Volitve naj bi bile po poročanju državnih medijev 7. novembra. Kot kaže preteklo dogajanje, pa bodo tudi te volitve navadna politična farsa.

 

 

Sang Su Čijeva je večino od zadnjih 20 let preživela v hišnem zaporu. Nedavno so ji sodili, ker jo je brez dovoljenja oblasti v njeni hiši obiskal ameriški državljan. Po mnenju poznavalcev je bil cilj tega sojenja, da jo obsodijo, povsem odstranijo iz javnega življenja in ji tako že vnaprej preprečijo sodelovanje na volitvah. Su Čijevo so tako obsodili zaradi kršitve hišnega pripora.

Kdo bo zmagal, ni neznanka
Četrtina sedežev po volitvah je že zdaj rezervirana za vojsko. Simbol boja za svobodo v Mjanmaru, opozicijska voditeljica Aung San Su Či, na volitvah ne sme sodelovati. Njena stranka Narodna liga za demokracijo se je odločila za bojkot volitev, saj bi jim vojaška hunta dovolila kandidirati le, če gredo Su Čijeva in še nekateri drugi člani stranke v zapor. Stranko so vojaške oblasti zato razpustile.

Drugi nimajo možnosti
Narodna liga za demokracijo je zmagala na zadnjih volitvah, ki so bile leta 1990, vendar jim hunta nikoli ni dovolila prevzeti oblasti. Del lige se je sicer odcepil in ustanovil novo stranko Narodna demokratična sila. Vendar ima tako ta kot še 40 drugih strank, ki so jim dovolili sodelovati na volitvah, le malo možnosti, da bi dosegle zadostno podporo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.