Svet
2 ogledov

V morje vsak dan na tone kontaminirane vode

Fukušima Reuters
Japonska vlada je danes ocenila, da iz poškodovane jedrske elektrarne v Fukušimi v morje na dan izteče okoli 300 ton kontaminirane vode.

Premier Šinzo Abe je napovedal, da bo vlada odločneje posegla v napore za zajezitev uhajanja radioaktivnih snovi.

Niso se sposobni spopasti s položajem

Odločitev vlade prihaja v času, ko se upravljavec elektrarne, družba Tepco, sooča z vse glasnejšimi kritikami na račun svoje sposobnosti obvladati katastrofo. "Vse hujše uhajanje kontaminirane vode dokazuje, da se Tepco ni sposoben spopasti s katastrofo," je v torek poudarila nevladna okoljevarstvena organizacija Greenpeace.

Abe je tako danes ministru za gospodarstvo in industrijo naročil, naj se "nujno" spopade s situacijo uhajanja kontaminirane vode. Ministrstvo mora zagotoviti tudi, da bo Tepco sprejel primerne ukrepe za sanacijo, ki naj bi trajala več kot 40 let in stala 11 milijard dolarjev.

Gradili naj bi podzemni zid

Maja je Tokio Tepcu naročil, naj zgradi dodatne prepreke, ki naj bi zadržale kontaminirano vodo. Obstoječe prepreke namreč kmalu ne bodo več zadoščale. Najnovejši načrt predvideva izgradnjo podzemnega varnostnega zidu iz zamrznjene zemlje, ki naj bi preprečil vdore podtalnice, ki se nato pomeša z radioaktivno vodo.

Podobnega zidu na svetu še ni bilo. Vlada bo morala zato Tepcu pomagati tudi z dodatnimi finančnimi sredstvi.Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.