Svet
14 ogledov

V Moskvi pogreb Borisa Nemcova

Boris Nemcov EPA
V Rusiji bodo danes pokopali v petek ubitega Borisa Nemcova. Prihod na pogreb napovedali številni tuji državniki. Morilca še vedno iščejo.

"Rusi še vedno verjamejo svojemu voditelju, saj ta eno stvar dela zelo dobro, to je pranje možganov svojim državljanom. Vladimir Putin je Rusom vsadil kompleks manjvrednosti v primerjavi z zahodom. Prepričan je le v silo, nasilje in agresijo." Tako je v svojem zadnjem intervjuju, ki ga je dal le nekaj ur pred svojo smrtjo, izpostavil Boris Nemcov, eden od voditeljev ruske opozicije.

Ob 8. uri se je v Moskvi začela žalna slovesnost za politikom, ki so ga v petek pokosili štirje streli v hrbet. Slovesnost bo trajala do poldneva, sledil pa bo pogreb na enem od moskovskih pokopališč.

Udeležbo na današnjem pogrebu so napovedali tudi predstavniki več držav. Poljskega predsednika Bronislawa Komorowskega bo predstavljal njegov svetovalec Jan Litynski, poljsko vlado pa namestnik zunanjega ministra Konrad Pawlik. Udeležil se ga bo tudi zunanji minister Litve Linas Linkevicius.

Vstopa v Rusijo pa niso odobrili predsedniku zgornjega doma poljskega parlamenta Bogdanu Borusewiczu, vidnemu disidentu v času komunizma, pa tudi bivši zunanji ministrici Latvije, ki je sedaj evropska poslanka, Sandri Kalniete, ki naj bi se kot predstavnica Latvije udeležila pogreba. Na pogreb oblasti niso dovolile niti vidnemu kritiku Kremlja Alekseju Navalnemu, ki je v zaporu.

Medtem je morilec Nemcova še vedno na begu. Zahod je umor obsodil in obenem pozval Rusijo k hitri in nepristranski preiskavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.