Svet
17 ogledov

V Mumbaju teroristični napad

Eksplozija v Bombaju
1/18
Reuters
Teroristični napad v indijski finančni prestolnici Mumbaj. Več mrtvih, letališča zaprta, cestni promet omejen.

V Mumbaju so v kratkih razmikih odjeknile tri eksplozije – na tržnici Zaveri, pred opero in v mestu Dadar. "Eksplozije so se zgodile popoldne med 6.45 in 7. uro, zato menimo, da je šlo za koordiniran napad teroristov," je dejal notranji minister.

Podatki o žrtvah napada se še vedno razlikujejo: po zadnjih podatkih notranjega ministrstva je umrlo 21 ljudi, 141 je ranjenih - pričakujejo, da bo število žrtev še naraslo.

V mestu je po napadu zavladal strah, prebivalci so se kljub temu spontano organizirali in si pomagali. Letališča so popolnoma zaprli, metroju so izdali posebno opozorilo, taksisti pa bodo ponoči vseeno vozili, čeprav so sprva napovedali drugače.

Eksploziv naredili doma
Na notranjem ministrstvu so prepričani, da je šlo za teroristični napad, dodali so, da niso imeli nikakršnih indicev, ki bi kazali na načrtovanje napada. Predstavniki notranjih in varnostnih oblasti so se že sešli na izredni seji.

Po podatkih policije so napadalci uporabili doma izdelane eksplozivne naprave.

Eksplozije na rojstni dan
Datum eksplozij sovpada z rojstnim dnevom Mohameda Adžmal Amir Kvasaba, ki je edini preživeli napadalec na Mumbaj novembra leta 2008, ko je umrlo 166 ljudi. Takrat je deset oboroženih teroristov napadlo dva luksuzna hotela, judovski center in železniško postajo. Za napad naj bi bila odgovorna pakistanska islamistična skupina Laškar-e-Taiba.

Obsodbe in žalost
Država je zaradi napada pretresena, odzval se je že del mednarodne skupnosti. „Močno obsojam eksplozije v Mumbaju. Vodji province Maharaštra sem naročil, da mora narediti, vse kar je možno za zagotovitev pomoči ranjenim in družinam preminulih,“ je dejal indijski premier Manmohan Singh. Napad sta že obsodila tudi ameriški predsednik Barack Obama in in britanski zunanji sekretar William Hague.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.