Svet
1 ogledov

V nacistični uniformi na modno revijo

Župan Radu Mazare Žurnal24 main
Župan romunskega mesta Constanza je močno razburil javnost, ko se je na modni reviji pojavil v nacistični uniformi. Tudi njegov 15-letni sin je sledil zgledu svojega očeta.

Župan Radu Mazare pravi, da ga je navdahnil film Valkyrie s Tomom Cruisom, ki prikazuje poskus atentata na Adolfa Hitlerja. Kot trdi, je poskušal skriti vse svastike na uniformi, a je eno spregledal. Sicer pa ne razume razburjenja.

Razburjenje in zgodovinska dejstva mu je zato v pismu pojasnil Efraim Zuroff, zgodovinar in direktor centra Simona Wisenthala v Jeruzalemu. "Težko je razložiti, kakšno bolečino ste sprožili s svojo navzočnostjo, in to ne le judom in ostalim žrtvam nacizma, ampak vsem, ki vedo, kaj se je dogajalo med drugo svetovno vojno."

A Mazare vztraja, da ni želel nič hudega, saj uniforma ni bila od pripadnikov SS, ampak ''le'' od nemške vojske.

Romunske oblasti, ki so nekaj časa celo podpirale Hitlerja, so po ocenah zgodovinarjev pobile 380 tisoč judov v Romuniji, danes jih v tej državi živi le še med 9 in 10 tisoč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.