Svet
7 ogledov

V napadu ubit Gadafijev sin

V napadu je bil ubit brat Seifa al Islama, ki v javnosti brani politiko svojega Žurnal24 main
V obstreljevanju Tripolija so Natova letala v soboto zvečer ubila najmlajšega sina libijskega voditelja Moamerja Gadafija in tri njegove vnuke. Gadafi s soprogo pri tem ni bil poškodovan.
Libijski uporniki so že izrazili dvom, da je Gadafijev sin dejansko mrtev.

Tiskovni predstavnik libijske vlade Musa Ibrahim je sporočil, da je bil v napadu na njegovo hišo ubit šesti Gadafijev sin, 29-letni Seif al Arab, sicer brat bolj znanega Seifa al Islama, ki v javnosti brani politiko svojega očeta. Zadnja leta je večino časa živel v Nemčiji.

Moamer Gadafi je bil s soprogo v njegovi hiši, ko jo je zadela najmanj ena bomba, ki jo je odvrglo Natovo letalo. "Gadafi je dobrega zdravja. Ni bil poškodovan. Njegova soproga je prav tako dobro," je povedal Ibrahim, ki je napad označil za "neposredno operacijo za umor libijskega voditelja".

Velika Britanija in Italija sta Gadafijeve sile obtožili uničevanja diplomatskih predstavništev njunih, pa tudi drugih držav v Tripoliju. Velika Britanija je zato iz države izgnala libijskega veleposlanika.

Italija pa je svoje osebje iz Libije umaknila že pred tedni. Ker je Gadafi včeraj zagrozil, da bo „bitko prenesel v Italijo“, zaradi česar so se v rimu že odločili za poostritev nadzora ozemlja.

Nato je potrdil, da je v Tripoliju v obstreljevanju v soboto zvečer zadel vladno poslopje oziroma "poveljniško in kontrolno poslopje v soseski Bab al Azizja", in zatrdil, da so vsi cilji napadov vojaške narave v skladu z misijo zaščite civilistov.

Generalpolkovnik Charles Bouchard je še povedal, da poznajo nepotrjena poročila, da so bili v napadu morda ubiti člani Gadafijeve družine, ni pa jih ne potrdil ne zanikal. Izrazil je obžalovanje ob "vsaki izgubi življenj, še posebej nedolžnih civilistov med konfliktom".

"Dokaz, da ne gre za varovanje civilistov"
Zadnji Natov napad je že kritiziral poslanec ruske dume. Dejal je, da je to dokaz, da koalicija ne varuje civilistov. Ruski premier Vladimir Putin je v preteklih tednih že večkrat kritiziral napade Nata na Libijo, saj to po njegovem mnenju presega meje resolucije Varnostnega sveta ZN, s katero želijo zaščititi civiliste.

Brez predaha za spopade
Spopadi se nadaljujejo tudi danes. Zvečer so po poročanju prič Gadafijeve sile začele močno obstreljevati pristanišče v Misrati, Pristanišče naj bi bilo v plamenih, življenje pa naj bi izgubili dve osebi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.