Svet
1823 ogledov

V napadu ubit policist

Kosovo protesti Profimedia
Na severu Kosova je bil zgodaj davi v napadu ubit policist, še en pa je bil ranjen, je sporočil kosovski premier Albin Kurti. Policijsko patruljo so po navedbah policije napadli s strelnim orožjem in ročnimi granatami, ko se je približevala blokadi na eni od cest blizu meje s Srbijo. Mednarodna skupnost najostreje obsoja incident.

Napad se je po poročanju kosovskega portala Kossev zgodil blizu kraja Banjska okoli 3. ure. Kurti je v sporočilu na družbenem omrežju Facebook napad na policiste označil za teroristično dejanje. "Napadalci so profesionalci, ki nosijo maske in so močno oboroženi," je zapisal.

"Obsojamo ta zločinski in teroristični napad. Organizirani kriminal ob politični, finančni in logistični podpori Beograda napada našo državo. V tem boju ščitimo in izvajamo zakonodajo ter varujemo državljane in neodvisno Kosovo," je sporočil Kurti. Dodal je, da bodo odgovorne za zločin in tiste, ki so ga naročili, prijeli, jih obsodili in kaznovali. "Vlada Republike Kosovo in državne institucije so pripravljene odgovoriti na kriminal in kriminalce, teror in teroriste," je še zapisal.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani je po poročanju portala Kossev zaradi incidenta prekinila obisk v New Yorku, kjer se je udeležila zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov, in je na poti v domovino.

Tako kosovski premier kot predsednica sta za incident obtožila srbske kriminalne tolpe, ki imajo podporo Beograda, poroča portal srbske televizije N1.

Na policijsko postajo v Severni Mitrovici je medtem že prispel vodja civilne misije Evropske unije na Kosovu (Eulex) Giovanni Pietro Barbano, poroča srbska agencija Tanjug.

Novo streljanje

Kosovska policija je sicer v dopoldanskih urah blokirala vse ceste v Banjsko iz smeri Leposavića, Zubinog Potoka in Zvečana, kjer večinoma živi srbsko prebivalstvo. Lokalni mediji so poročali tudi o novem streljanju med srbskimi kriminalnimi skupinami in kosovsko policijo, strele pa je bilo mogoče slišati tudi med poročanjem novinarke N1 s terena.

Incident sta že najostreje obsodila posebna predstavnica generalnega sekretarja Združenih narodov na Kosovu in vodja civilne misije ZN na Kosovu (Unmik) Caroline Ziadeh ter ameriški veleposlanik v Prištini Jeffrey Hovenier.

Hovenier je na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, izrazil podporo ZDA kosovski policiji. Sporočil je, da ima ta v skladu s kosovsko ustavo in zakoni polno in legitimno odgovornost za uveljavljanje vladavine prava. Ziadeh pa je na omrežju X sporočila, da Unmik budno spremlja razmere, in vse strani pozvala k vzdržanosti.

Razmere na severu Kosova so se močno zaostrile po aprilskih lokalnih volitvah v štirih večinsko srbskih občinah, na katerih so bili za župane izvoljeni Albanci. Po junijskih pogovorih, na katerih sta se srbski predsednik Aleksandar Vučić in Kurti sestala z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Josepom Borrellom, so se napetosti nekoliko umirile.

Borrell je sicer v torek po novem krogu pogovorov, ki sta se jih udeležila Vučić in Kurti, poudaril, da je EU zaskrbljena, ker Beograd in Priština ne izvajata svojih zavez iz sporazuma o poti k normalizaciji odnosov. Opozoril je, da obe strani lahko izgubita priložnosti za napredek na svoji evropski poti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 12:04 25.september 2023.

    Še ene vrelišče! Vedno bližje nam se dogaja. Evropa bo en dan samo eksplodirala zaradi vsega sranja, ki se dogaja.

  • jazalen 09:27 25.september 2023.

    In te divjake bi imeli v EU????

  • Avatar Leon
    Leon 07:31 25.september 2023.

    Kosovo ne izbira sredstev za EU članstvo .