Svet
7 ogledov

V napadu v Iraku vsaj 63 mrtvih

A burnt vehicle is seen after a bomb attack took place in Baghdad's Bayaa distri Reuters
Iraško prestolnico Bagdad je davi pretresel niz eksplozij, v katerih je bilo ubitih najmanj 63 ljudi, na desetine pa je ranjenih.

Po navedbah oblasti je v središču mesta kot tudi na severu, jugu in vzhodu odjeknilo 14 eksplozij. Gre za najhujši napad, odkar je minuli konec tedna izbruhnila politična kriza med šiiti in suniti v državi.

Po poročanju BBC-ja je v eksplozijah umrlo vsaj 63 ljudi, okrog 185 je ranjenih.

Eksplozije so po podatkih oblasti odjeknile v osrednjih predelih Alavi, Bab al Muatam in Karada, v Adamiji, Šuali in Šabu na severu, Džadriji na vzhodu in Al Amilu na jugu. Za čas napada pa so storilci izbrali jutranjo prometno konico, v kateri so eksplozije tudi terjale največ žrtev.

Najhujši napad se je zgodil v Al Amilu. Eksplozija naj bi bila usmerjena v reševalce in predstavnike oblasti, ki so prihiteli na kraj eksplozije. Predstavnik oblasti je za BBC povedal, da so napadalci za cilj izbrali tudi šole in protikorupcijsko agencijo.

Napeto zaradi aretacije sunitskega podpredsednika

Kdo stoji za napadi, za zdaj ni znano. Gre za najhujši val nasilja v državi, odkar je iraški premier Nuri al Maliki, sicer šiit, izdal ukaz za aretacijo podpredsednika države Tarika al Hašemija iz vrst sunitov, obtoženega terorizma.

Al Hašemijevo sekularno zavezništvo Irakija, ki predstavlja glavno sunitsko politično silo v iraškem parlamentu, se je sicer pred dnevi odločilo za bojkot parlamenta v znak protesta, ker naj bi premier al Maliki po njihovem koncentriral vso oblast v svojih rokah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.