Svet
11 ogledov

V našem odnosu do Belorusije "ni več nesporazumov"

Janez Janša Reuters
Vrh Evropske unije (EU) je zaskrbljen zaradi razmer v Belorusiji in pozdravlja odločitev za razširitev kazenskega seznama oseb, odgovornih za kršitve človekovih pravic. Razširitev seznama želi tudi Slovenija, ki nasprotuje temu, da je na njem samo en poslovnež. Premier Janez Janša je poudaril, da je stališče Slovenije glede Belorusije "absolutno sprejeto".

Na vprašanje, ali je bila v razpravi vrha EU o Belorusiji kakor koli omenjena Slovenija, ki je dvignila prah z nasprotovanjem sankcij proti režimu Aleksandra Lukašenka, dokler je na kazenskem seznamu samo poslovnež Jurij Čiž, je Janša odgovoril, da Slovenija ni bila omenjena.

Ta zadeva je bila po njegovih besedah razjasnjena že prej na ravni veleposlanikov članic pri EU in zunanjih ministrov. Premier se je sicer o tem ob robu vrha neformalno pogovarjal s kolegi in na podlagi teh pogovorov pravi, da "ni več nesporazumov, da se ve, zakaj je tukaj šlo, in da je stališče Slovenije absolutno sprejeto".

Pripravljajo še nadaljnje ukrepe

Vrh EU je sicer danes pozdravil odločitev, ki so jo – potem ko je Slovenija nasprotovala uvrstitvi le enega poslovneža na kazenski seznam – sprejeli zunanji ministri Unije, da se razširi kazenski seznam oseb, odgovornih za "resne kršitve človekovih pravic, zatiranje civilne družbe in demokratične opozicije ter podpiranje Lukašenkovega režima". Gre za osebe, ki bi jih Unija kaznovala z zamrznitvijo premoženja in prepovedjo potovanja na svoje ozemlje.

Prav tako je vrh EU pozval, naj članice Unije opredelijo tudi nadaljnje ukrepe, ter ponovil zavezanost krepitvi sodelovanja z belorusko civilno družbo in podpori demokratičnim prizadevanjem Belorusov. Članice Unije so se zaradi kršenja človekovih pravic v Belorusiji januarja dogovorile o razširitvi meril za sankcioniranje beloruskega režima, kar je predvidelo razširitev seznama kaznovanih oseb in podjetij.

Načrtovano je bilo, da nove sankcije pretekli ponedeljek potrdijo zunanji ministri, vendar je to preprečila Slovenija, ki je nasprotovala vključitvi oligarha Jurija Čiža na seznam kaznovanih oseb.

 

Zaradi Slovenije prvotni seznam ni bil potrjen

Slovenija se ne strinja s tem, da se na kazenski seznam oseb, ki sodelujejo z beloruskim režimom, uvrsti samo enega poslovneža, saj je prepričana, da je več takih, ki podpirajo režim, in želi celovit pristop h gospodarskim sankcijam, je Erjavec pojasnil stališče Slovenije.

Ministri prvotnega seznama kaznovanih oseb, na katerem je bil tudi Čiž, zaradi nasprotovanja Slovenije v ponedeljek niso potrdili. Dogovorili pa so se za kompromis, da je bil v torek potrjen seznam sodnikov in drugih funkcionarjev, ki sodelujejo z režimom, ter da se o seznamu poslovnežev in podjetij odloči marca.

Na vprašanje, ali bo Slovenija marca pripravljena sprejeti seznam kaznovanih oseb, če bodo na njem poleg Jurija Čiža tudi drugi poslovneži, je minister v ponedeljek odgovoril pritrdilno.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 12:29 23.marec 2012.

    Ja, bodo pa zaradi lepšega dodali še enega in zajebali tele blesave Alpske jodlarje z RRRjavcen na čelu. Pa zakaj na ta spisek ne dajo tudi SS Elito .