Svet
63 ogledov

V naslednjih dneh lahko opazite komet

Komet EPA
V prihodnjih dneh bo blizu Zemlje letel zelo svetel komet, imenovan C/2011 L4 ali Panstarrs, ki bo viden tudi s prostim očesom.

Komet lahko trenutno opazujejo prebivalci južne poloble, nad Evropo pa se bo po navedbah astronomov najbolje videl 12. in 13. marca po sončnem zahodu. Komet Panstarrs bomo lahko opazovali na zahodni strani neba, kjer bo viden pol ure po sončnem zahodu, je dejal predsednik nemškega Združenja prijateljev zvezd Otto Guthier.

Panstarrs bo ponovno viden šele čez približno 100.000 let, a to ne bo zadnji komet letos. Novembra bo mimo Zemlje letel komet Ison, ki bo viden tudi podnevi, izgledal pa bo kot polna luna.

Najslavnejši je Halleyjev

Kometi so nebesna telesa iz ledu in delov kamnin z opaznim dolgim repom. Načeloma se nahajajo na obrobnih predelih Osončja, a včasih na svoji tirnici zaidejo v bližino Sonca, kjer led izpari in s sabo potegne tudi prah, pri čimer nastane rep kometa.

Komete so v preteklosti pogosto povezovali z vojnami, kugo ali kraljevo smrtjo. Za najslavnejšega velja Halleyjev komet, ki se našemu planetu približa vsakih 76 let. Nazadnje se je to zgodilo leta 1986.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.