Svet
1517 ogledov

V Nemčiji brez šale s "protivirusniki"

Berlin protest proti maskam
1/9
Epa
Berlinska policija ukrepala na množičnem shodu, najglasnejše umirjali s pridržanjem.

Policija je v Berlinu v soboto aretirala 300 ljudi, ki so se udeležili protestov proti omejevalnim ukrepom za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Na berlinskih ulicah se je sicer večinoma mirnih protestov udeležilo približno 38.000 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Protestniki v Berlinu so se razdelili v dve skupini. Policija je skupino v bližini Brandenburških vrat, ki ni upoštevala pravil proti širjenju koronavirusa, pozvala, naj se razide, protestniki pa so nato na policiste začeli metati kamenje in steklenice, za kar so oblasti okrivile desničarske skrajneže, poroča britanski BBC. Policija je tam aretirala približno 200 ljudi. Večino so kasneje izpustili, poškodovan ni bil nihče.

Berlin protest proti maskam | Avtor: Epa Epa

Več sto protestnikov, med njimi pripadniki skrajne desnice, je prebilo policijski kordon pred stavbo nemškega parlamenta, policija pa jih je razgnala s solzivcem, poročanje tujih tiskovnih agencij povzema STA.

Protest v Berlinu je sicer po pritožbah na sodišču dobil dovoljenje za izvedbo tik pred zdajci, saj so ga deželne oblasti sprva v sredo prepovedale. Bale so se namreč ponovitve dogajanja s predhodnega shoda istega organizatorja, skupine Querdenken 711 iz Stuttgarta, v začetku meseca, ko udeleženci prav tako niso upoštevali zaščitnih ukrepov.

Berlin protest proti maskam | Avtor: Epa Epa

Podobni shodi, na katerih so protestniki vztrajali, da je virus prevara, so v soboto potekali tudi v drugih evropskih mestih, med drugim v Londonu, Parizu in Zürichu.

V Londonu se je na trgu Trafalgar zbralo na tisoče ljudi, ki so protestirali proti omejitvam zaradi koronavirusa in proti tehnologiji 5G. V Parizu pa se je približno 300 ljudi udeležilo protestov proti obveznemu nošenju zaščitnih mask.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 7
  • optimist11 12:51 30.avgust 2020.

    Mislim da bi morali pripraviti javno soočenje strokovnjakov ki menijo da je virus nevaren in strokovnjakov ki menijo da je vse nateg. Dokler ne bo tega , ne vem komu naj verjamem.

  • MihaPu 12:09 30.avgust 2020.

    Bravo Žurnal, končno en lep članek o tem, kar se dogaja v Nemčiji. Pri nas pa vsi mediji to zatirajo in ne prikažejo. Pohvalno!

  • SonnyBlack 11:00 30.avgust 2020.

    je jih blo dosti,ampak ne tak ko to zurnal pise... zanimivi je sami to kak je ta oredstavil zurnal... drugace pa...naslednjic jih bo se vec...stalno vec...tudi policaji bojo svoje dobili,tisti ki scitijo te kurce laznive in nastavlajo novi sistem vladanja...nebo ...prikaži več jim uspelo,ker pocasi vsi vidijo da je ta korona laznivo dejanje politikov ki so pohlepni na oblast in denar...se huje da so pohlepni na nasa zivlenja... bo pri nas v nasi sloveniji najlepsi drzavi na svetu tudi prislo do tega...se huje