Svet
3 ogledov

V Nemčiji prve žrtve bakterije

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
V Nemčiji so zabeležili prve žrtve črevesne bakterije Ehec. Umrle so tri ženske.

Bakterija se je na severu Nemčije razširila ta teden. Kot kaže, je do zdaj terjala tri življenja: danes je v bolnišnici pri Hannovru na Spodnjem Saškem umrla 83-letna ženska, v Bremnu 25-letnica, v pokrajini Schleswig-Holstein pa še ena 80-letnica.

83-letnico so sicer že sredi maja sprejeli v bolnišnico v Diepholzu zaradi driske. Laboratorijski testi so potrdili, da je bila okužena z bakterijo Enterohaemorrhagic Escherichia coli (Ehec). Za mlajšo žensko in 80-letnico trenutno še ni potrjeno, da sta bili okuženi z bakterijo, vendar pa zdravniki zaradi opaženih simptomov sumijo na to.

Doslej so okužbe zabeležili na Spodnjem Saškem in Bavarskem, v Schleswig-Holsteinu, Hamburgu,
Bremnu in Hessnu.

Število okuženih z bakterijo na severu Nemčije medtem vztrajno narašča, posamezni primeri pa so tudi že na jugu države. Samo v severni deželi Schleswig-Holstein se je število okuženih v enem dnevu podvojilo na 200. Skupno naj bi bilo okuženih že okoli 400 ljudi.

Kakšni so simptomi?
Močna driska in krvavitve so najbolj očitni znaki. Bakterija lahko povzroči tudi notranje krvavitve in odpoved ledvic. Živi v črevesu prežvekovalcev, prenaša pa se prek neopranih in nepogretih živil. Sami se lahko najbolje zavarujete tako, da ste previdni pri uživanju sveže zelenjave (tam se bakterija najpogosteje nahaja) in upoštevate visoke higienske standarde pri pripravi hrane.

Več o bakteriji in preventivnih nasvetih si preberite v članku Smrtonosna bakterija prestrašila Nemce.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.