Svet
20 ogledov

V Nemčiji sneg, v Kaliforniji vročinski val

nemčija EPA
V Nemčiji so zabeležili neobičajno nizke temperature in sneg, na zahodni obali ZDA pa je bilo ekstremno vroče glede na letni čas.

Neobičajno za ta letni čas so se v Nemčiji soočali s težavami zaradi močnega sneženja, zaradi katerega je promet okoli Frankfurta v zvezni državi Hessen v torek obstal v kaosu. Medtem se v Kaliforniji soočajo z neobičajno visokimi temperaturami.

Nizke temperature v Nemčiji

Sneg v goratih predelih je za ta letni čas običajen, v Alpah je začel padati že pred nekaj tedni, v nižinah pa ga srečamo bolj poredko. K sneženju v Nemčiji je pripomogel hladen zrak iz Rusije, ki se je zaradi visokega zračnega pritiska nad Skandinavijo pomaknil tudi proti srednji Evropi. Hladno vreme se bo po napovedih vremenoslovcev nadaljevalo, čeprav novega snega ne napovedujejo. 

Vročina v Kaliforniji

Medtem ko se osrednja Evropa sooča s prezgodnjim snegom, na zahodu ZDA v Kaliforniji beležijo rekordno visoke temperature. 9. oktobra so zaznali absolutni rekord, ko se je živo srebro na termometrih v mestu Camarillo povzpelo na 42 stopinj Celzija. 

Temperature se v oktobru običajno na jugu Kalifornije gibljejo okoli 25 stopinj Celzija, a so bile za deset do dvajset stopinj višje od normalnih temperatur za ta letni čas. 

Vročinskemu valu je botrovalo zadrževanje visokega zračnega pritiska nad jugozahodnim delom ZDA, zaradi česar je iz puščavskega območja na obalo prihajal suh in vroč zrak. 

Pri nas spremenljivo s padavinami

V Sloveniji nas čaka spremenljivo in pretežno oblačno vreme s krajevnimi padavinami in plohami, predvsem danes in jutri dopoldan. "Jutri bo sprva zmerno do pretežno oblačno, zjutraj in dopoldne bodo rahle krajevne padavine. Popoldne bo povečini suho z obdobji sončnega vremena," pišejo na spletnih straneh Agencije RS za okolje. "V nedeljo bo zmerno do pretežno oblačno in povečini brez padavin. V ponedeljek bo oblačno, občasno bo deževalo." 

Najnižje jutranje temperature bodo med tri in osem, na Primorskem do deset stopinj Celzija, najvišje dnevne pa od 10 do 14, na Primorskem do 17 stopinj Celzija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.